Grote regionale verschillen in activiteit in residentiële nieuwbouwsector voor periode januari – juni 2012

Bativox
Bativox

De informatie m.b.t. verleende bouwvergunningen is een interessante economische indicator. Het is een indicatie van de toekomstige activiteit in de bouwsector en wanneer we het hebben over de residentiële bouwsector is de informatie m.b.t. bouwvergunningen ook een indicatie van het consumentenvertrouwen.

In dit artikel bekijken we de vierkante meters vergunde residentiële nieuwbouw over de periode januari 2012 – juni 2012. We maken ook een vergelijking met de overeenkomstige periode in 2011. De berekeningen in dit artikel zijn gebaseerd op de data die gepubliceerd worden door de FOD Economie.

Evolutie jaar op jaar

Wanneer we in figuur 1 de evolutie van het aantal vergunde m² residentiële nieuwbouw bekijken van januari –juni 2012 t.o.v. januari-juni 2011 dan zien we nationaal een stijging van 16% maar regionaal zijn de verschillen erg groot: koploper is West-Vlaanderen met een stijging van 58% gevolgd door Vlaams-Brabant (+22%) en Oost-Vlaanderen (+20%). In nagenoeg alle Waalse provincies, met uitzondering van de provincie Luik, stellen we een daling van het vergunde aantal m² residentiële nieuwbouw vast.

[caption id="" align="alignnone" width="970"] Figuur 1[/caption]

 

Zwaartepunt activiteit

Als we in figuur 2 kijken naar het aandeel van de verschillende provincies in het aantal vergunde m² residentiële nieuwbouw voor de periode januari-juni 2012 dan zien we dat meer dan drie kwart daarvan in Vlaanderen vergund werd met als koplopers de provincies West en Oost-Vlaanderen, op de voet gevolgd door de provincie Antwerpen.

[caption id="" align="alignnone" width="486"] Figuur 2[/caption]

 

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....