IKEA schakelt over op ledverlichting

Bativox
Bativox
Bativox

 ledlamp

Tegen 2016 gaat IKEA enkel nog ledlampen verkopen. Nadat IKEA vorig jaar al stopte met gloeilampen zullen dus ook halogeenlampen en spaarlampen geleidelijk uit het aanbod verdwijnen.

Voor IKEA is de keuze een evidentie: leds (light emitting diodes) zijn zeer energie-efficiënt. Ze gebruiken 85% minder energie dan een gewone gloeilamp en gaan ook nog eens 20 keer langer mee.

"Ledverlichting is een ware revolutie", stelt Steve Howard, hoofd duurzaamheid bij IKEA. "Terwijl de energierekening van gezinnen blijft stijgen en de wereldwijde energievraag toeneemt, kan de omschakeling naar ledverlichting een grote impact hebben. Bovendien geeft ledverlichting ontwerpers heel wat mogelijkheden voor de integratie in meubilair."

Nog enkele feiten op een rijtje:

  • Als één miljoen mensen elk een gloeilamp zou vervangen door een ledlamp, dan zou dit qua CO2 uitstoot overeenkomen met het verdwijnen van 6700 wagens of het planten van 17 miljoen bomen per jaar.
  • de totale jaarlijkse besparing (rekening houdend met de aankoopprijs en met de prijs van het energieverbruik) die gepaard gaat met het vervangen van een 40W gloeilamp door een ledlamp bedraagt gemiddeld 5.3 EUR.
  • Ledlampen hebben een levensduur van bijna 20 jaar. Dat is bijna 20 keer de levensduur van een gloeilamp, 10 keer de levensduur van een typische halogeenlamp en bijna 2 keer de levensduur van een spaarlamp.
  • Ledlampen verbruiken aanzienlijk minder energie in vergelijking met gloeilampen en spaarlampen. De afname van de verbruikskost varieert van 50% tot 90%.
  • Ledlampen kunnen nagenoeg voor alle gekende toepassingen gebruikt worden en de lampen passen gewoon in  bestaande sokkels.
  • Recent onderzoek uitgevoerd door IKEA bij  6000 consumenten in China, Rusland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk , de Verenigde Staten en Zweden wees uit dat veel consumenten de voordelen van ledverlichting  niet kennen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....