Een staaltje van Duitse energie-efficiëntie

Bativox
Bativox
Bativox
Bativox

Dat de Duitsers kampioenen zijn in de uitrol van hernieuwbare energie is  bekend. Maar ook op het gebied van innovatie spelen ze een leidende rol. Het "Effizienzhaus Plus" dat in December 2011 in Berlijn geopend werd, is daar opnieuw een schitterend voorbeeld van.  Zoals  uit de titel van de woning afgeleid kan worden, gaat het om een ultra-energie-efficiënte woning. Door gebruik van moderne technieken worden de energieverliezen beperkt (doorgedreven isolatie,...) en wordt er maximaal in de eigen energiebehoeften voorzien (zonnepanelen op dak en gevel, 40kWh batterij als energiebuffer, warmtepomp,...).

Het resultaat? De woning van 130 m2 levert meer energie dan ze verbruikt. Nog sterker: ze voorziet ook in de “brandstof” van de 2 elektrische wagens die voor de deur geparkeerd staan!

Een levend laboratorium

Het huis is echter meer dan een showcase van het Duitse energievernuft. In samenwerking met  het “Fraunhofer-Institut für Bauphysik” werd het huis uitgerust met een hele reeks sensoren en intelligente meetapparatuur. Op die manier worden verschillende mogelijkheden tot verbeteringen verder onderzocht:

  • hoe zit het met het warmte- en vochttransport in hooggeïsoleerde bouwdelen?
  • door gebruik te maken van weersvoorspellingen,... wordt het verbruik en de eigen energie-opwekking voorspeld; hierdoor kan de inzet van de eigen energieproductie en het gebruik van de batterij geoptimaliseerd worden.
  • stabilisering van het stroomnet: hoe kan je hernieuwbare energie op basis van de algemene stroomvraag “à la minute” aan het net aanleveren?

De mensen in het huis

In het huis wonen geen wetenschappers maar een gezin met 2 kinderen. Het is namelijk ook de bedoeling om na te gaan hoe bewoners reageren op deze vernieuwende bouwwijze en omgaan met de aanwezige technologie. Die aspecten worden door de “Berliner Institut für Sozialforschung” opgevolgd en onderzocht

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....