De Olympische veelzijdigheid van staal

Bativox
Bativox
Bativox

De Olympische Zomerspelen zijn net van start gegaan. De ideale gelegenheid om even in te zoomen op één van de controversiële eye-catchers in het Olympisch Park ten oosten van Londen: de ArcelorMittal Orbit. In tegenstellingen tot de andere grote gebouwconstructies in het Olympisch Park heeft de Orbit geen sportieve functie. Het gebouw kwam er omdat de organisatoren van de Spelen het Olympisch Park iets extra wilden geven waardoor het park ook na de Spelen een trekpleister zou blijven. Een wedstrijd werd georganiseerd en het ontwerp van de Britse beeldhouwer Anish Kapoor en de Britse architect–designer Cecil Balmond was de unanieme keuze van een negenkoppige jury.

21ste eeuwse versie van een toren

Het resultaat is een meer dan 100 meter hoge uitzichttoren met 2 uitkijkplatformen vanwaaruit bezoekers niet alleen het Olympisch Park maar ook de Londense skyline kunnen bewonderen. Het woord toren is misschien niet de beste omschrijving van het bouwwerk. De ontwerpers gaven hun interpretatie van een 21ste eeuwse toren. Hun ervaring enerzijds als kunstenaar en anderzijds als ontwerper van complexe gebouwstructuren, resulteerde in een stalen kunstwerk dat met het nodige technische vernuft (en 2/3 van het budget) vertaald werd naar een gebouw.

Als je de lijn van het gebouw volgt, startend bij de ingang onderaan (in de vorm van een  kegel) dan zie je hoe een stalen “slang”  2 loopings (vandaar “orbit”) maakt om uit te monden in de  omgekeerde kegel waarop het uitzichtplatform zich bevindt. De bouw van de toren werd grotendeels (16 van de 19.1 miljoen pond) gefinancierd door staalproducent ArcelorMittal, zodat de toren door het leven gaat als de “ArcelorMittal Orbit”.   

De ArcelorMittal Orbit in cijfers

  • hoogte: 114.5 meter; ter vergelijking: de Eiffeltoren is 324 meter hoog maar als je alle loops zou gladstrijken en van de kronkelende stalen slang een rechte toren zou maken dan komt die uit op een lengte van 560 meter.
  • capaciteit: 5000 bezoekers per dag.
  • op een heldere dag reikt het zicht vanop het platform meer dan 30 kilometer ver.
  • 2000 ton staal waarvan meer dan 60% gerecycleerd.
  • de draaitrap telt 455 treden.
  • de ganse constructie bestaat uit 366 stalen "sterknopen" van 4m hoog.
  • 35000 bouten werden gebruikt om het geheel aan mekaar te bevestigen.
  • 19000 liter verf.
  • de rode kleur is RAL 3003.
 

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....