Hoe maak je een gebouw met een half miljoen bierflesjes?

Bativox
Bativox

Glaasje op, laat je bouwen. Scott McCombs, een Amerikaanse ondernemer uit de staat Nevada recycleert glas tot een nieuw duurzaam bouwproduct “Green Stone” genaamd. Volgens een geheim procédé gelijkaardig aan de productie van beton maakt zijn bedrijf Realm of Design een betonachtig product: het bindmiddel cement wordt vervangen door vliegas uit de verbranding van steenkoolcentrales en als toeslagmateriaal wordt gemalen glas van bierflesjes gebruikt. Tot slot wordt het mengsel verstevigd met glasvezel. Het resultaat heeft het uitzicht van een antiek, verweerd steenmateriaal en wordt gebruikt voor  schoorsteenmantels, balustrades,... maar ook als gevelsteen.

Om duidelijk te maken hoe zo’n gebouw uit Green Stone eruit ziet, werd  het gebruikt voor de showroom/productiefaciliteit van Realm of Design: de ganse gevel bestaat uit bijna 2800 vierkante meter Green Stone. Daarvoor waren 500.000 bierflesjes nodig (goed voor meer dan 130.000 kg gerecycleerd glasafval) of het resultaat van ... 1 weekend feestvieren op “The Strip” in Las Vegas!

Het is trouwens niet zomaar een gevel, het is een reproductie van het Engelse Swarkestone Hall Pavilion (waar de Rolling Stones een bekende fotoshoot deden voor hun verzamelalbum “Hot Rocks”). Verwijzend naar het duurzame karakter van het bouwmateriaal werd het gebouw dan ook omgedoopt tot Morrow Royal Pavilion (van "tomorrow"). Op Facebook heeft de bouwfirma overigens een campagne lopen in de hoop Mick Jagger en de Stones naar  Las Vegas te lokken.

Goed voor het milieu

De makers van Green Stone verwijzen graag naar het duurzaam karakter van hun product in vergelijking met beton. Beton is omwille van zijn eigenschappen en de wereldwijde aanwezigheid van de benodigde grondstoffen waarschijnlijk het meest geproduceerde materiaal op aarde.

In vergelijking met andere materialen heeft beton geen buitensporige ecologische afdruk maar door de enorme hoeveelheid beton die wereldwijd gebruikt wordt, draagt het wel bij tot ongeveer 5% van de globale CO2 productie wat dan weer wel kan tellen natuurlijk.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....