Ontwerp- en adviesbureau Arcadis, in samenwerking met architectenbureau LA/BA, stedenbouwkundigen CityTools en landschapsarchitecten Taktyk, heeft vandaag aangekondigd dat ze zijn geselecteerd door Brussel Mobiliteit om de toekomstige tramverbinding tussen het station Brussel-Noord en de site Thurn & Taxis te realiseren, als onderdeel van de nieuwe lijn naar Belgica.

Thurn & Taxis, sneller bereikbaar

Op termijn zal de tramlijn worden verlengd tot aan Brussel-Centraal. Het consortium zal ook de openbare ruimte rond Belgica en de Simon Bolivarlaan herinrichten. Het consortium Org-BBS zal op zijn beurt de openbare ruimte van de Picardstraat en de Vanderstichelenstraat herinrichten, waar de tram zal passeren om de Boulevard Belgica te bereiken. Deze werken zullen de toegankelijkheid van Thurn & Taxis en Jette met het openbaar vervoer aanzienlijk verbeteren, en de levenskwaliteit en vergroening van de buurt aanzienlijk verhogen. Dit project maakt deel uit van het Brusselse mobiliteitsplan Good Move.

De vergunningsaanvraag voor de werkzaamheden staat gepland voor april 2024.

Thurn & Taxis is een wijk ten noorden van Brussel, met een industriegebied, kantoren, een park en een woongebied. De snelle groei van de site vereist een upgrade van de capaciteit en frequentie van het openbaar vervoer. Met name een directe tramverbinding met het nationale spoorwegnet via het station Brussel-Noord is essentieel. Dankzij deze nieuwe lijn zullen pendelaars slechts twee haltes verwijderd zijn van Thurn & Taxis. De tram zal het kanaal oversteken via de recent gebouwde Suzan Daniel-brug. De trams zullen in een eigen bedding rijden, waardoor mogelijke vertragingen als gevolg van het verkeer worden vermeden.

De veiligheid van kwetsbare gebruikers, de aanpassing van de infrastructuur voor autoverkeer en het verbeteren van de aantrekkelijkheid van de doorkruiste wijken voor bewoners, pendelaars en bezoekers hebben ook prioriteit. Zowel de Bolivar- als de Belgica-zone zullen worden aangepakt. Het doel is om de toegankelijkheid en veiligheid te vergroten, terwijl er een kwalitatieve en aangename openbare ruimte wordt gecreëerd.

 

"We zijn vereerd dat Brussel Mobiliteit Arcadis heeft gekozen voor de nieuwe tramlijn naar Thurn & Taxis en het verbeteren van de levenskwaliteit in de omliggende wijken. Het Thurn & Taxis-project groeit snel. Steeds meer bedrijven en publieke organisaties vestigen zich rond het voormalige goederenstation. Ook de herontwikkelde woongebieden winnen snel aan populariteit. We zijn ervan overtuigd dat een vlotte tramverbinding met Brussel-Noord, evenals het verhogen van de duurzaamheid en aantrekkelijkheid van de wijk, het toekomstige succes van het stadsdistrict verder zal stimuleren." 

Lieve Neirynck, directeur infrastructuur en mobiliteit van Arcadis

 

"De nieuwe tramlijn zal de havenwijk  beter verbinden met het station Brussel-Noord. Deze verbinding zal sterk multimodaal zijn, omdat deze nieuwe directe en efficiënte verbinding in het openbaar vervoer wordt gecombineerd met comfortabele en veilige routes voor voetgangers en fietsers. Het doel is om een aangename openbare ruimte.” 

Brussels Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt