De tuin groeide uit tot een idyllische omgeving waar we ontstressen na de zware dagtaken. We zien het als een verlengstuk van de living, liefst met zo weinig mogelijk onderhoud. Deze evolutie geeft aan waarom afvoergoten een begrip werden bij de aanleg van de buitenverharding. Ze vangen niet alleen hemelwater op, het terras reinigen wordt kinderspel met een eenvoudige aftrekker.


Aanvankelijk werd de vraag beantwoord met geulen met een klassiek sleufrooster uit verzinkt staal. Ondertussen is er een aanbod naar de persoonlijke wensen en de toepassing van iedereen. Zelfs bij de praktische afvoerputjes voor onder het kraantje zijn dezelfde rooster- en sleufdesigns herkenbaar.

 

RAL-kleur naar keuze zorgt voor harmonie

In navolging van de roosters met een antraciete luxe-coating, die perfect in balans ligt met de donkere accenten in kleiklinkers en natuursteen, biedt ACO in de Euroline afvoergoten nu de ‘Harmony’-reeks aan. Deze kwaliteitsvol gepoederlakte designroosters integreren zich harmonieus in de buitenverharding van de woning en gaan hand in hand met de kleur van het buitenschrijnwerk.

ACO onderzocht welke kleuren in België courant gekozen worden voor ramen, deuren, garagepoorten, carports, dakoversteken, poorten van opritten, ... en kwam tot een selectie van 7 kleuren:

  • Dennengroen, RAL 6009
  • Antracietgrijs, RAL 7016
  • Zwartgrijs, RAL 7021
  • Betongrijs, RAL 7023
  • Steengrijs, RAL 7030
  • Lichtgrijs, RAL 7035
  • Crèmewit, RAL 9001


De roosters in deze kleuren zijn standaard uit stock leverbaar. De ‘Harmony’-reeks is hiermee natuurlijk niet allesomvattend. Inspelend op modetendenzen zal dit aanbod met de jaren veranderen, al zullen tijdloze grijstinten steeds het aanbod domineren. Hun harmonie met moderne verhardingen, zoals polierbeton, verantwoordt die keuze nog eens extra. Natuurlijk verschillen smaken qua kleur en bouwstijl, het bedrijf staat er dus op dat alle RAL-kleuren op aanvraag verkrijgbaar zijn. ACO biedt aan wat de bouwheer wenst!

 

Voor nieuwbouw of renovatie zonder breekwerk

De roosters zijn op goot en los verkrijgbaar. Heeft u al Euroline afvoergoten liggen, nota bene wereldwijd het meest verkocht, dan kan u zonder breekwerk de roosters omtunen naar de kleur van uw keuze. U hoeft de bestrating van het terras of de oprit niet noodzakelijk te vernieuwen! 

 

Uitmuntend coatingproces

Voor de coating is ACO niet over één nacht ijs gegaan. Het is een tijdrovend proces, van de materiaalbehandeling van het rooster tot het eigenlijke inbakken van de coating. De oppervlakte van de duurzame coating kan omschreven worden als mat met ruwe textuur. Waarom die keuze?
De roosters liggen in de grond ingebouwd, een matte coating volgt de ‘naturelle’ van de buitenverharding. De ruwe textuur maakt dat de roosters nog meer krasbestendig zijn. De producenten van ramen en deuren passen dit principe eveneens toe op hun actueel aanbod.  

 

Keuze qua roosterdesign

ACO biedt 2 stijlvolle Euroline roostertypes in RAL-kleuren aan. Ze verschillen qua design en materiaal. Het gietijzeren sleufrooster met belastingsklasse B 125 kN wordt meestal in de oprit of voor de dorpel van de garage gelegd. Het verzinkt stalen sleufrooster A 15 kN komt elders rondom de woning, al voldoet ook dit rooster voor de passage van stapvoets rijdende personenwagens. Eigenlijk aan u de keuze dus, puur op design. Hou er bij plaatsing juist rekening mee dat de inbouwhoogte iets verschilt: 100 mm voor een gootlijn met gietijzeren rooster en 97 mm voor een gootlijn met verzinkt stalen rooster. Dat is belangrijk ter garantie van een goede afwatering. Verder wordt deze ‘Harmony’-reeks ingebouwd zoals een traditionele afvoergoot. Met de kleurenroosters zal sowieso meer naar de woning toe gewerkt worden, want u kiest uiteindelijk voor een harmonie met het aangrenzend buitenschrijnwerk. Plaats een gootlijn steeds onder de waterkering als deze tegen een gevel komt te liggen.

 

Voor onder het kraantje

Last but not least, voor onder het kraantje ... Het kleurenpalet wordt ook toegepast op de roosters van de Gallo afvoerput. Harmonie is nogmaals het sleutelwoord!