Op 31 december 2015 eindigt het overgangsregime voor outplacement bij verbreking van de arbeidsovereenkomst

Acerta

Vanaf 1 januari 2016 wijzigt de regeling voor werknemers ontslagen met uitbetaling van een opzegvergoeding die overeenstemt met een opzeg van minstens 30 weken.

Outplacement & eenheidsstatuut

Outplacementbegeleiding heeft tot doel ontslagen werknemers snel aan een andere job te helpen of te ondersteunen in de opstart van een zelfstandige activiteit. Hoewel niet nieuw, werd de regeling gevoelig uitgebreid onder invloed van het eenheidsstatuut.

Wanneer u sinds 1 januari 2014 een werknemer ontslaat met een opzegtermijn van minimaal 30 weken of een daarmee overeenstemmende opzeggingsvergoeding, dan moet u uw werknemer een outplacementaanbod doen. Dit stemt overeen met een anciënniteit in de onderneming van 9 jaar, berekend volgens het nieuwe ontslagrecht.  

De regeling outplacement werd dus veralgemeend: ze geldt niet langer alleen voor 45-plussers (met minimaal 1 jaar anciënniteit) of bij herstructureringen.

Nieuw vanaf 2016

Voor werknemers die ontslagen werden met uitbetaling van een opzeggingsvergoeding, werd een overgangsregime ingebouwd tot 31 december 2015. Hierin komt weldra dus verandering!

Even in herinnering brengen. In geval van verbreking moet de ontslagen werknemer 60 uren outplacementbegeleiding krijgen ter waarde van 1/12e van het bruto jaarloon van het kalenderjaar dat het ontslag voorafgaat (= het loon en de voordelen die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst, bekeken op 31 december van het jaar dat het ontslag voorafgaat). Er geldt een minimumwaarde van het outplacement van 1 800 euro en een maximumwaarde van 5 500 euro. De minima en maxima worden herleid voor een deeltijdse werknemer.

Als de werknemer het outplacement aanvaardt in geval van verbreking, dan wordt de opzeggingsvergoeding verminderd met 4 weken loon, als tegenwaarde voor de outplacementkost. De aftrek van 4 weken loon vormt een benadering van de reële outplacementkost, zonder hier exact mee overeen te komen.

Vanaf 1 januari 2016 wordt de keuze van de werknemer om het outplacement te aanvaarden een stuk minder vrijblijvend. Voortaan speelt hier immers een belangrijke financiële stimulans: de opzegvergoeding wordt vanaf die datum in elk geval verminderd met de vier weken loon. Tot die datum kan de werknemer het begeleidingsaanbod nog weigeren, zonder dat dit tot een inkorting van de opzegvergoeding met vier weken loon leidt.

Hierin komt binnenkort verandering, wat mogelijks een belangrijke impuls zal geven aan het veralgemeend outplacement in geval van verbreking.

Let wel: de aftrek van vier weken loon gebeurt niet wanneer u nalaat om outplacement aan te bieden, of nalaat om dit op een geldige wijze te doen of nalaat om het outplacement ook effectief uit te voeren.

Meer informatie rond outplacement vindt u hier:

http://www.acerta.be/klantenzone/aanbod/grote-ondernemingen/hr-services/outplacement-op-maat

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email