Wienerberger Brick Award 2014: Filminstituut in Thailand wint de hoofdprijs

Wienerberger
Wienerberger
Wienerberger

“In dit project is de baksteen niet enkel decoratief, maar ook bepalend voor de hele bouwstructuur, iets wat voor mij bijzonder belangrijk is”. Wang Shu, jurylid en winnaar van de Pritzker Prijs in 2012 beschrijft de hoofdprijswinnaar van de Wienerberger Brick Award 2014. “Het is een heel eenvoudig, maar heel mooi project. Het was het eerste project waarvan ik direct dacht: Dit is prachtig.” Hij roemt het Kantana Film and Animation Institute in Nakhon Pathom in Thailand, dat tevens de prijswinnaar is in de categorie ‘Speciale oplossing met baksteen’. Het opleidingscentrum dat door Bangkok Project Studio werd ontworpen, bestond uit meer dan 600 000 handgemaakte bakstenen, afkomstig uit het laatste dorp in Thailand dat bakstenen produceert. Werklozen werden opgeleid om de bouwwerken uit te voeren, waardoor het project een bijzondere sociale betekenis kreeg.

 

 

 

De prijzen van de internationale Wienerberger Brick Award 2014 werden op 8 mei bekendgemaakt in het Architekturzentrum te Wenen: één hoofdprijs, vijf categorieprijzen en twee ‘Speciale Baksteenprijzen’ van Wienerberger. Internationale architectuurcritici en -journalisten hadden meer dan 300 projecten uit 26 landen voorgesteld, waarvan er 50 werden voorgedragen voor de Wienerberger Brick Award 2014, die sinds 2004 om de twee jaar wordt uitgereikt.

 

Een huis dat een zo apart mogelijke uitstraling heeft, won de prijs in de categorie ‘Residentiële gebouwen’. In de Chinese provincie Shaanxi bouwde John Lin het ‘Huis voor alle Seizoenen’ uit traditionele materialen zoals kleistenen. De binnenplaatsen verbinden de keuken, badkamer, huiskamer en slaapkamers met elkaar, terwijl het dak dient om vlees te drogen en regenwater op te vangen.

 

 

 

In de categorie ‘Openbare gebouwen’ sleepte het Kunstmuseum Ravensburg door LRO Lederer Ragnarsdóttir Oei de hoofdprijs in de wacht. Ramen onderbreken de voorgevel van het museum voor de Peter en Gudrun Selinka kunstcollectie slechts op bepaalde plaatsen. De bakstenen zijn afkomstig van een klooster in de buurt dat werd afgebroken.

 

 

 

Het Buda Kunstencentrum in Kortrijk won in de categorie ‘Verbouwing’. Studio 51N4E toverde een vroegere textielverffabriek op het eiland Buda om tot een royale plek waar culturele activiteiten worden georganiseerd. De oppervlakken van bestaande bakstenen werden schoongemaakt en hersteld, en houtwerk en betonnen zuilen werden toegevoegd. Het meest opmerkelijke is de gele baksteen met zijn bijna fluwelen look.

 

 

 

Een koksschool in een vroeger slachthuis liet een grote indruk achter bij de jury in de categorie ‘Stedelijke inbreiding’. Sol89 is verantwoordelijk voor deze ‘koksschool in oud slachthuis’ nabij Cádiz in Spanje. Witgekalkte muren zijn conform de regionale bouwtradities, en speciale keramische tegels zorgen voor hygiëne en slipweerstand in de keuken.

 

 

 

De Speciale Baksteenprijs van Wienerberger, die dit jaar opnieuw werd uitgereikt, ging naar twee bouwprojecten die producten van Wienerberger hebben gebruikt: het Huis van Licht in Pula (Kroatië) door Andrija Rusan, en het Paasitorni Hotel & Conference Centre in Helsinki door K2S Architects, waar op maat gemaakte ivoorkleurige gevelbakstenen een blijvende indruk nalaten.

 

 

 

 

 

 

“Ik ben heel enthousiast over de creatieve normen en, wat belangrijker is, over de architectuur van de winnende projecten, die is aangepast aan het nut”, zegt Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger AG. “Ik vind dat vooral de projecten die van gerecycleerde bakstenen zijn gemaakt, inspirerend zijn. Een bewijs dat dit soort bouwmateriaal duurzaam is.”

 

Het bijbehorende architectuurboek BRICK 14 stelt opnieuw alle prijswinnaars en genomineerde projecten uitvoerig voor. Het boek bevat een kwalitatieve harde omslag en een waaier aan foto’s en ontwerpen. Het wordt gepubliceerd door de Callwey uitgeverij en kan in elke boekenwinkel in Duitstalige landen worden gekocht, maar ook via de online verkoop van Callwey.

 

Ga zeker een kijkje nemen op www.brickaward.com. Tot 30 mei 2014 kan u deelnemen aan een quiz en ontvangt u misschien één van de 10 BRICK 14 architectuurboeken. Succes!

 

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email