Nieuwe BiCo technologie maakt technische folies sterker en duurzamer

Dörken, specialist in dakfolies met systeemtoebehoren, grondmuurbescherming-, afdichtings- en drainagesystemen, afdek- en steigerzeilen maar ook tuin- en vijverfolies en beter bekend onder de merknaam DELTA®, ontwikkelde een nieuwe technologie: de BiCo-technologie.

Technische beperkingen voorheen van de technische folies

Deze technologie omvat een technisch proces waarbij de vezels van de technische folies bestaan uit een kern en een mantel. Dit is revolutionair omdat voorheen de vezel uit één geheel bestond. De vezels waaruit de geotextielen zijn opgebouwd, die de waterdichte film moeten beschermen, worden qua eigenschappen geoptimaliseerd door toevoeging van speciale additieven tijdens het productieproces. Maar aangezien een aantal van deze additieven elkaar niet aanvullen en zelfs afstoten moesten er in het verleden compromissen worden gesloten en toegiften gedaan. Tijdens de productie koos men voor een aantal eigenschappen terwijl andere interessante mogelijkheden werden losgelaten. De BiCo-technologie ziet geen technische beperkingen, maar opportuniteiten.

De natuur als voorbeeld voor de nieuwe technologie

De inspiratie om deze beperking te verhelpen haalden we uit de natuur, waar de schors van de bomen de stam omhult en beschermt. In tegenstelling tot de klassieke enkelvoudige vezel is de nieuwe BiCo vezel – gelijklopende aan dit natuurlijk voorbeeld - opgebouwd uit twee componenten (Bi-Component): een kern en een mantel. Additieven kunnen nu dus aan de kern of aan de mantel worden toegevoegd en omdat deze vezel dus bestaat uit twee delen kan er een groter gamma aan eigenschappen worden toegekend.

De zichtbare voordelen van de BiCo-vezels

Bovendien zijn BiCo-vezels dunner en lichter dan klassieke vezels en is de hoeveelheid vezels per m2 hoger waardoor we een sterker product krijgen ten opzichte van andere geotextielen met hetzelfde gewicht.

Dit bevordert de treksterkte van de geotextielen aanzienlijk en zorgt ervoor dat de tussenliggende dampopen en waterdichte film van de technische folies beter beschermd is tegen UV en veroudering. Een folie die is opgebouwd uit BiCo-vezels biedt  volgens Dörken dan ook een opmerkelijk betere bescherming en is veiliger voor de plaatser.

Voordelen op een rij :

  • Grotere vezeldichtheid
  • Hogere treksterkte
  • Hogere UV weerstand
  • Langere levensduur
  • Betere bescherming van onderliggende waterdichte film

State-of-the-art fabriek klaar voor de toekomst

Als toegewijde partner van dakdekkers, aannemers, architecten en opdrachtgevers streeft Dôrken continu naar kwaliteitsverbetering van haar folies. In deze context werd een nieuwe productiefaciliteit opgestart in Herdecke (Duitsland) met een REICOFIL REI-F5 machine. Dit nieuwe productieproces combineert verschillende materialen tot hoogwaardige bi-component vezels.

Door het beter gebruik van de hulpbronnen bespaart men energie op vlak van:

  • De productie : door het toevoegen van een extrusieproces verlaagt men de vochtigheid van de grondstof en bespaart men 40% energie door het verwijderen van het droogproces.
  • De recyclage van grondstoffen : door het gebruik van PET vlokken en geen klassieke korrels kan men tijdens de verwerking 5% energie uitsparen.
  • De technologie : door het smelten van de vezels (polymeren) kan men folie ontwikkelen op lagere temperaturen, waardoor er 10% energie wordt bespaard.

Dörken zal op termijn alle aangeboden producten in het DELTA® gamma voorzien met BiCo-technologie. De eerste voorbeelden kan u in de komende nieuwsbrieven lezen en bezoek Dörken tijdens Belgian Roof Day op 24 november 2017.

Wilt u vooraf al meer informatie ontvangen, vul dan het aanvraagformulier in.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email