De moeite waard in Brussel

Bativox
Bativox
Bativox

Brussel in de zomer is een ware revelatie. Het moment om als toerist in onze hoofdstad te vertoeven en enkele interessante tentoonstellingen mee te pikken. Onze keuze:

 

“Man in the Mirror” in de Vanhaerents Art Collection

 

 

Bedrijfsleider van de 3de generatie Walter Vanhaerents heeft niet alleen een hart voor architectuur, maar ook een hart voor kunst. Hij startte daarom in de jaren ’70 met het aanleggen van zijn eigen kunstcollectie, die sinds 2007 op afspraak toegankelijk is voor het grote publiek in de Dansaertwijk te Brussel.

 

 

 

Begin mei 2014 opende de Vanhaerents Art Collection zijn derde tentoonstelling, met als titel “Man in the Mirror”. Walter Vanhaerents deed voor deze gelegenheid een beroep op Emma Dexter, een curator van buitenaf. Zij verzorgde reeds belangrijke tentoonstellingen in opdracht van ICA en Tate Modern.

 

De groepsexpositie Man in the Mirror, die over een periode van drie jaar zal lopen, omvat 45 monumentale werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars. De keuze viel niet alleen op schilderijen, sculpturen en installaties die gebruikmaken van spiegels of reflecterende materialen, maar ook op werken die de toeschouwer een spiegel voorhouden en aanzetten tot reflectie, zelfbewustzijn of introspectie.

 

Nog een leuke tip : De film “Marylin” van Philippe Parreno

Jaarlijks organiseert de Vanhaerents Art Collection in de Project Room een individuele tentoonstelling met het werk van een kunstenaar wiens werk vertegenwoordigd is in de collectie.

 

In de video Marilyn van Philippe Parreno zien we de wereld door de ogen van Marilyn Monroe, terwijl ze in haar suite van het Waldorf Astoria Hotel mijmert en plaatsneemt aan haar schrijftafel. Parreno reconstrueerde de hotelkamer van de filmdiva tot in de kleinste details en liet haar stem en handschrift nabootsen door een speciaal ontworpen robot. Dit filmpareltje kan je tegelijk meepikken.

 

Waar?

Vanhaerents Art Collection
Anneessensstraat 29
1000 Brussel

 

Wanneer?

3 mei 2014 > 28 oktober 2017

iedere eerste zaterdag van de maand geopend voor individuele bezoekers tussen 14:00 en 17:00

of op afspraak

 

Prijs?

Gratis

 

Forms of Gardens

 

Met “Forms of Gardens” gaan we terug in het verleden van onze Belgische tuinarchitectuur. De originele ontwerpen van Jean Canneel-Claes en de gipsontwerpen van de hedendaagse landschaparchitect Erik Dhont vormen de basis van deze tentoonstelling.

 

De Belgische tuinarchitectuur heeft enkele grote namen voortgebracht zoals Jules Buyssens en René Pechère in het interbellum, of zoals tegenwoordig Jacques Wirtz. In binnen- en buitenland worden ze geprezen om hun vernieuwende ideeën.

 

De klemtoon van de tentoonstelling ligt vooral in het vormonderzoek. Bij Canneel-Claes ligt de focus op de axonometrieën en perspectieven. Bij Dhont ligt de focus op de glyptotheek.

 

Bij de tentoonstelling hoort een mooi boekje waar je een parcours door Brussel kan volgen langs parken en tuinen in onze hoofdstad. Op die manier gaat u verborgen plekken in Brussel verkennen, zoals het Koningin Groenpark. Dit park werd in 2007 door Erik Dhont ontworpen samen met architect Philippe Serck. Een pareltje dat uitkijkt op de Noordwijk.

 

Waar?

Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat23
1000 Brussel

 

Wanneer?

20.06.2014 > 31.08.2014

Di tot Zo, van 10:00 tot 18:00

 

Prijs?

8€/5€

 

1914-1918… en na

 

Het AAM (Archives d'Architecture Moderne) beschikt als centrum voor privéarchieven over één van de belangrijkste collecties van architectonische documenten (van 1880 tot 1960) in Europa: plattegronden, maquettes, werkmateriaal van architecten, foto's, affiches, correspondentie,....

 

In het kader van de herdenking van WOI heeft het AAM deze tentoonstelling opgezet rond herdenkingsmonumenten, mausolea, crypten, ossuaria, gedenktekens, grafstenen, lantaarns… België fungeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog als een soort schild voor Frankrijk en werd dus getroffen door een groot menselijk en materieel verlies. Na de oorlog namen de Belgen het eerbetoon aan hun gesneuvelden ter harte, door herdenkingsmonumenten op te richten.

 

Heel wat tekeningen zijn te zien van de architect Henri Derée (1888-1974) die tijdens de oorlog werd gevangen genomen, maar na de oorlog zijn activiteit terug hernam als architect en vele gebouwen, tuinwijken maar ook herdenkingsmonumenten ontwierp.

 

Waar?

Archieven voor Moderne Architectuur
CIVA

Kluisstraat

1050 Elsene

 

Wanneer?

17.06 > 28.09.2014

Di > Vr : 12:00 > 18:00
Za > Zo : 10:30 – 18:00

 

Prijs?

4€

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....