Hoeveel kost een warmtepomp?

Bativox
Bativox

Het is niet altijd even duidelijk welk budget je moet uittrekken voor een warmtepomp want in de pers en op websites vind je sterk uiteenlopende prijzen.  Eigenlijk is dat niet zo abnormaal want er zijn heel wat types warmtepompen, elk met hun voordelen en toepassingen, maar vooral ook met hun verschillende aankoopprijs en installatiekost. Naast de prijs van de warmtepompinstallatie zelf moet je ook rekening houden met de prijs van alle randapparatuur en het gekozen verwarmingssysteem inclusief afgifte zoals bijvoorbeeld radiatoren of ventilatieluchtverwarming/koeling of vloerverwarming/koeling. We geven een kort overzicht van de meest voorkomende systemen.

Lucht-luchtwarmtepompen

Lucht-luchtwarmtepompen (halen de warmte uit de buitenlucht en geven die af aan de lucht van de ruimte die moet worden verwarmd) zijn het goedkoopst. Bij dit soort warmtepompen zijn er geen graafwerken nodig, waardoor de plaatsingskosten beperkt blijven. De prijs is vooral afhankelijk van de grootte van de installatie. Voor een lucht-luchtwarmtepomp moet je rekenen op een prijs vanaf 4,000 à 5,000 euro (geplaatst, exclusief btw, met één buitenunit en twee binnenunits). Let wel: dat is  exclusief warmwaterproductie.  Hiervoor kan een afzonderlijke warmtepompboiler geplaatst worden (vanaf 3,000 euro geplaatst, exclusief btw).

Lucht-waterwarmtepomp

Ook voor een lucht-waterwarmtepomp (haalt de warmte uit de buitenlucht en geeft die af aan het warmwatercircuit voor de verwarming) zijn geen graafwerken vereist, maar de installatie is wat complexer. Voor dit type warmtepomp start je vanaf 10,000 euro, geplaatst, exclusief btw, exclusief radiatoren of vloerverwarming en inclusief warmwaterproductie.

Grond-waterwarmtepompen

Bij de grond-waterwarmtepompen (halen de warmte uit de grond en geven die af aan het water van het verwarmingscircuit) zijn er wel graafwerken vereist en dus heeft de samenstelling en de kwaliteit van de grond een invloed op de prijs. Er is ook een aanzienlijk verschil in investering tussen de systemen met een horizontaal buizennetwerk en die met een verticaal netwerk. Voor de eerste beginnen de prijzen vanaf 10,000 euro, voor de tweede (waar veel dieper moet gegraven of geboord worden) vanaf 15,000 euro (geplaatst, exclusief btw, exclusief radiatoren of vloerverwarming).

Water-waterwarmtepompen

Water-waterwarmtepompen (halen de warmte uit het grondwater en geven die af aan het water van het verwarmingscircuit) noodzaken het meeste grondwerk en kosten daardoor gemiddeld het meest. Hier mag je rekenen op een startprijs van 17,500 euro (geplaatst, exclusief btw, exclusief radiatoren of vloerverwarming).

Let wel, het rendement van de diverse systemen is verschillend. Je moet uiteraard ook alleen die installaties vergelijken die kunnen toegepast worden in jouw project en die voldoende vermogen hebben.

Ook niet te vergeten: voor energiezuinige investeringen kan je premies krijgen, zowel in Vlaanderen, Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zo is je investering sneller terugverdiend. Bovendien zal je woning een aantal E-punten voor EPB of EPC winnen, waardoor ze in waarde zal stijgen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....