Investeerders palmen de Belgische vastgoedmarkt in

investeren in vastgoed

Steeds meer Belgen investeren in vastgoed. Het gaat daarbij niet enkel om investeringen in gereglementeerde vastgoedvennootschappen, maar ook om investeringen in woningen, appartementen, kantoorgebouwen, studentenkoten,…

De cijfers spreken boekdelen: 1 op 5 woningen of appartementen die vandaag te koop staan, worden niet langer gekocht om zelf in te wonen maar om te verhuren. Bij nieuwbouw ligt dat percentage zelfs nog een pak hoger: ruim de helft van alle nieuwbouwpanden wordt vandaag opgekocht door investeerders. Een tiental jaar geleden bedroeg dat aantal slechts tien procent.

Van eigenaarsmarkt naar gemengde markt

Het ziet er naar uit dat die tendens ook zal aanhouden: uit een grootschalig marktonderzoek blijkt dat 6 op 10 Belgen in de toekomst zeker in vastgoed willen investeren. Steeds meer evolueert België dan ook van een overwegende eigenaarsmarkt (kopers gaan hun pand bewonen) naar een situatie waarin de verhouding eigenaarsmarkt / huurdersmarkt fifty-fifty is.

Het onderzoek uitgevoerd bij 500 Belgen legt nog een pijnpunt bloot: velen schatten het rendement van een vastgoedinvestering te hoog in. Ze gaan vaak uit van een rendement van 5% terwijl rendementen van 3% dichter bij de realiteit aanleunen. Vaak denkt men ook te moeten beschikken over minstens 175,000 euro terwijl 100,000 euro eigen inbreng in combinatie met een hypothecair krediet al toegang geven tot heel wat vastgoedopportuniteiten.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....