Bijsturing informatieplicht overstromingsgebieden

Bativox

Sinds 2013 moeten eigenaars en verhuurders (of hun tussenpersonen) van een onroerend goed dat in een mogelijk overstromingsgebied of in een effectief overstromingsgebied ligt, in hun communicatie naar potentiële kopers of huurders het logo van een “huisje op golven” gebruiken. Vaak wordt dat door de kandidaat-koper of huurder begrepen als “om de paar jaar sta je hier gegarandeerd met zandzakjes aan de voordeur en je voeten in het water”. Dat is natuurlijk niet zo want de definities zijn als volgt te begrijpen:

  1. mogelijk overstromingsgebied: overstroming enkel in uitzonderlijke omstandigheden,
  2. effectief overstromingsgebied: gebieden die recent nog onder water liepen of waarvan modellen aangeven dat het er om de 100 jaar of frequenter overstroomt.

In het 2de geval is er dus een reële kans op overstromingen terwijl de kans in het eerste geval eerder beperkt is. Minister Schauvliege wil vanaf begin 2017 de richtlijnen aanpassen zodat enkel in het geval van effectieve overstromingsgebieden het overstromingssymbool getoond zal moeten worden.

Het vervangen van de term “mogelijk overstromingsgebied” door een minder “dreigende” term vindt de minister voorbarig. Bij de recente overlast in juni van dit jaar, werden er wel degelijk gebieden in “mogelijk overstromingsgebied” getroffen. De minister wil eerst inzetten op een betere afbakening van mogelijk overstromingsgevoelige gebieden door verbeterde analyses die bv. afstromend regenwater meer in rekening brengen.

Promotie hemelwaterplannen

In het kader van de beheersing van wateroverlast wil de minister de zgn. hemelwaterplannen promoten bij de lokale besturen. Aan de hand van een hemelwaterplan kan een gemeente potentiële problemen in kaart brengen en een visie op lange termijn uitwerken om zo de economische, ecologische en maatschappelijke kosten van wateroverlast te beperken. Op dit ogenblik zijn er slechts 25 gemeenten met zo’n hemelwaterplan. De minister is niet van plan om het hemelwaterplan verplicht te maken. Wel zullen de 25 gemeenten als voorbeeldcases gepresenteerd worden aan de andere besturen. 

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....