Minder vastgoedtransacties in het 3de trimester

Bativox

De notarisbarometer, de indicator die op basis van de gegevens verzameld door de Belgische notarissen, de Belgische vastgoedactiviteit weergeeft, noteerde in het 3de trimester van 2016 een terugval van 9.5% t.o.v. het voorgaande trimester. Dat heeft te maken met de zomerperiode waarin doorgaans minder vastgoedtransacties tot stand komen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, gaat het om een lichte daling van 1.9%. Wanneer men de eerste 9 maanden van 2016 vergelijkt met de eerste 9 maanden van 2015 dan staat er nog altijd een stijging van het aantal vastgoedtransacties met 8.4% op de teller.  

“De terugval van het aantal transacties is zeker voor een deel te verklaren door de vakantiemaanden, traditioneel een kalmere periode op de vastgoedmarkt. Het is nu uitkijken naar de volgende Notarisbarometer om na te gaan of er sprake is van een echte trendbreuk.”

Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat

 

Prijsevolutie

Ten opzichte van het 3de trimester van 2015 ging de gemiddelde prijs van een woonhuis in België 0.7% lager. Per regio zijn dit de cijfers: -0,8% in Wallonië, -0,4% in Vlaanderen en +3,3% in Brussel.

Ten opzichte van het 3de trimester van 2015 steeg de gemiddelde prijs van een appartement in België met 2.9%. Per regio zijn dit de cijfers: +10% in Wallonië, +2.9% in Vlaanderen en +1.6% in Brussel.

Bij het bekijken van de evolutie van de gemiddelde prijs van bouwgrond per m², stelt men vast dat Brussel met 685 euro/m² koploper blijft, gevolgd door Vlaanderen waar de gemiddelde prijs van bouwgrond per m² blijft stijgen en nu al op 254 euro/m² afklokt. In Wallonië kost bouwgrond gemiddeld 86 euro/m². 

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....