Dubbel glas verplicht in elke woning vanaf 2020

Bativox

De Vlaamse Regering keurde deze zomer het wijzigingsbesluit betreffende woningkwaliteit definitief goed. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de invoering van een dubbelglasverplichting vanaf 2020. De bestraffing bij ontbreken van dubbel glas wordt geleidelijk strenger.

Aanscherpingspad voor dubbelglas

Door deze wijziging van de kwaliteitseisen aan een woning in Vlaanderen zullen woningen zonder dubbelglas vanaf 2020 strafpunten krijgen in het technisch verslag. Zo’n verslag wordt opgesteld door Wonen-Vlaanderen naar aanleiding van een onderzoek tot ongeschiktheid of onbewoonbaarheid, dat aangevraagd kan worden door een bewoner of iedere belanghebbende (de burgemeester, een buur die last ondervindt,…).

De evolutie van het aantal strafpunten ten gevolge van het ontbreken van dubbel glas verloopt als volgt:

  • 2020 t.e.m. 2022:
    • 3 strafpunten in geval van 1 raam met enkel glas
    • 9 strafpunten in geval van meerdere ramen met enkel glas
  • Vanaf 2023:
    • 9 strafpunten in geval van 1 raam met enkel glas
    • 15 strafpunten in geval van meerdere ramen met enkel glas

Risico op ongeschikt verklaring van woning

Wanneer alle gebreken aan de woning resulteren in 15 of meer strafpunten, dan wordt de woning ongeschikt verklaard. Dat heeft vooral financiële gevolgen voor de eigenaar: wanneer de gebreken na een jaar niet opgelost zijn, volgt er een heffing. Zoals uit bovenstaand overzicht blijkt, zal een woning vanaf 2023 ongeschikt verklaard kunnen worden bij het ontbreken van dubbel glas.

Als je kan aantonen dat het juridisch of bouwtechnisch onmogelijk is (bv. bij beschermde monumenten) om dubbel glas te plaatsen, dan kan je toch nog een vrijstelling van de heffing verkrijgen op voorwaarde uiteraard dat je op basis van andere gebreken minder dan 15 strafpunten oploopt.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....