Flexibel beton voor wegenbouw en bestrating

Bativox

Als je op een gewone betonplaat genoeg kracht uitoefent dan breekt die omdat standaard beton nu niet meteen flexibel is. Onderzoekers aan de Nanyang Technological University van Singapore zijn erin geslaagd om betonplaten te maken die wel een heel eind buigen vooraleer ze breken. Door toevoeging van polymeer microvezels aan de typische mix van water, cement, zand en grind worden de krachten in de plaat beter verdeeld zodat dit nieuwe materiaal, toepasselijk ConFlexPave genoemd, niet meteen breekt.

Bij buigproeven in het laboratorium bleken platen uit ConFlexPave maar liefst tweemaal zo sterk als platen uit standaard beton. De onderzoekers zien vooral toepassingen in het domein van wegen en bestratingen. Door de verhoogde sterkte kan wegbedekking uit ConFlexPave een stuk dunner zijn. Hierdoor worden zowel transport als plaatsing vereenvoudigd.

De hogere productiekost van ConFlexPave zou gecompenseerd worden door het feit dat ConFlexPave bestratingen minder onderhoud en herstellingen vergen. De kost over de totale levenscyclus van de nieuwe betonsoort zou daardoor toch lager uitvallen in vergelijking met standaard beton. Het nieuwe materiaal zal nu op een aantal drukke wegen uitgetest worden om na te gaan of de gunstige laboratoriumresultaten ook in realistische omstandigheden herhaald kunnen worden.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....