Nieuwe kinderboerderij in Molenbeek

Bativox
Bativox
Bativox

Binnenkort komt er in Molenbeek in de vrijwaringszone van het geklasseerd park van Scheutbos een nieuwe kinderboerderij. Het project van Beliris in samenwerking met het architectuurbureau Alain Richard en studiebureaus Ney & Partners (stabiliteit) en Lecharlier (speciale technieken), omvat zowel de renovatie van het hoofdgebouw, de bijgebouwen en het erf, als de bouw van een passiefwoning voor de conciërge. Het educatief centrum met een oppervlakte van 900 m² zal zowel per bus als per metro goed bereikbaar zijn via het Weststation op minder dan 1 km.

Het woonhuis en de bijgebouwen worden helemaal opgeknapt: vloeren, muren, structuur, isolatie, gevels, nieuwe ramen, verwarming, ventilatie, waterleidingen, elektriciteit, … Ook de gevels worden gerenoveerd met de restauratie van het schrijnwerk en de tegelbekleding.

Multifunctioneel educatief centrum

De eigenlijke kinderboerderij komt op het achtererf en omvat nieuwe stallen, ateliers, compostbakken, een boomgaard, een kippenren, een moestuin en zelfs een ambachtelijk bakhuis. Achteraan geeft het erf uit op de weiden van het Scheutbos. De conciërge, die ook de rol van dierenverzorger opneemt, krijgt onderdak in de nieuw te bouwen passiefwoning.

Uiteindelijk wordt de kinderboerderij een ontmoetingsplek die groene buurtinitiatieven zal stimuleren. Aan de hand van activiteiten zoals het voorlezen van verhalen, samen koken of werken in de moestuin zal de nieuwe kinderboerderij ook een pedagogische, sociale en culturele rol vervullen.

Het bedrag voor de werken loopt op tot 2 miljoen euro. Het einde van de werken is voorzien voor de herfst van 2017.

Technische fiche

Bouwheer: Beliris i.s.m. de gemeente Sint-Jans-Molenbeek
Aannemer: Gillion Construct s.a.
Architect: Atelier d’Architecture Alain Richard
Studiebureaus: Ney & Partners (stabiliteit), Lecharlier (speciale technieken)
Veiligheidscoördinator: Sixco
Technisch toezicht: Socotec
Start van de werken: zomer 2016
Bedrag van de werken (BTW incl.):  1.945.000 EUR
Geschatte einde van de werken: herfst 2017

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....