App berekent minimale glasdikte volgens Belgische norm

Bativox
Bativox
Bativox

De originele Belgische glasnorm NBN S23-002 uit 1989 gaat in op de bepaling en keuze van de eigenschappen van glasproducten voor gebouwen. In februari 2016 werd de Belgische glasnorm uitgebreid met 2 delen (NBN S23-002-2 en NBN S23-002-3) waarin beschreven staat hoe beglazingen voor daken en gevels gedimensioneerd moeten worden om de nodige stabiliteit en levensduur te garanderen.

Je bent niet wettelijk verplicht om die norm na te leven maar juridisch wordt de norm wel erkend als “beste praktijk regel”. Gaat er iets fout met de beglazing en komt het tot een rechtszaak, dan kan je maar beter goede argumenten klaar hebben om uit te leggen waarom je de nieuwe norm niet respecteerde. Slotsom: je kan de nieuwe normen dus maar beter toepassen.

Vitralys app automatiseert complexe berekening

De berekeningen voor de dimensionering van de beglazing zijn redelijk ingewikkeld. Om architecten, schrijnwerkers, glazenmakers en andere bouwprofessionals toch in staat te stellen om de nieuwe norm toe te passen, ontwikkelde het Verbond van de Glasindustrie de app Vitralys die de berekening automatiseert.

Je geeft een aantal parameters in zoals de toepassing (verticale beglazing, hellende beglazing, glazen binnenwand), de geometrie en de plaatsing van het glas, de windbelasting en de sneeuwbelasting en de app toont je een lijst standaardbeglazingen met de minimale glasdikten die voldoen aan de norm. Als alternatief kan je ook aftoetsen of een bepaalde samenstelling (bv drievoudig glas van bepaalde diktes en met bepaalde afstandshouders) voldoet aan de norm.

Houd bij de interpretatie van de resultaten rekening met het feit dat de app enkel een hulpmiddel is om de minimale vereisten voor de glasdikte te berekenen. Als gebruiker van de app ben je bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk om na te gaan of bepaalde resulterende glastypes wel toegelaten zijn voor je beoogde toepassing.

De app Vitralys® is beschikbaar in het Nederlands, in het Frans, in het Duits en in het Engels, voor zowel desktop als tablets van het iOS platform (Apple) en het Android platform (Google) via een jaarlijkse licentie van 90€ excl. BTW/device.

Maak kans op een gratis licentie

Wil jij kans maken op één van de drie jaarlicenties die we vanwege het Verbond van de Glasindustrie aan drie van onze lezers mogen toekennen? Vul dan in het formulier hiernaast het antwoord op onze wedstrijdvraag in, samen met je contactgegevens en wie weet kan jij binnenkort gratis aan de slag met de Vitralys app!

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....