Nieuw BEN-kantoorgebouw illustreert kennis en groei van Soprema

Bativox
Bativox

Soprema NV investeert voor 2,5 miljoen euro in een nieuw state-of-the-art opleidings- en kenniscentrum in Grobbendonk. De symbolische eerste kolom werd dinsdag 17 mei 2016 gezet. De werkzaamheden zijn begin mei gestart en het gebouw zal opgeleverd worden in de maand december van dit jaar. Dit trainingscentrum van Soprema wordt dé referentie voor erkende waterdichtings- en isolatieopleidingen in de Kempen en ver daarbuiten.

“Voor dit ambitieuze project hebben we een beroep gedaan op een bouwteam met de nodige kennis van zaken, waarbij zowel de aannemer (Mathieu Gijbels), architect (Asymmetric Architectes Associés) als het studiebureau (energieconsultant Geert De bruyn) voldoende ervaring inzake duurzaam bouwen kon voorleggen. SOPREMA wilt samen met haar klanten groeien en voorziet daarom niet alleen opleidingsmogelijkheden maar ook extra “flex desk” kantoorruimtes voor het groeiende team. Op slechts enkele jaren tijd is zowel het personeelsaantal als de omzet maar liefst verviervoudigd. Een nieuw kantoorgebouw is hiervan het logische gevolg.”

Leo Hoekstra, CEO Soprema North-West Europe

Soprema koos voor een kwalitatief kantoorgebouw volgens de BEN-norm.

Realisatie van een BEN-kantoorgebouw

BEN staat voor Bijna-Energie-Neutraal – een normering die in Vlaanderen vanaf 2021 verplicht zal worden voor nieuwbouwkantoren. Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor ventilatie, koeling, verwarming en warm water. De energie die nodig is, komt uit hernieuwbare energiebronnen. Een BEN kantoor moet voldoen aan een specifiek eisenpakket: een E-peil lager dan of gelijk aan E40, een K-peil lager dan of gelijk aan K40, maximale U-waarden m.b.t. verschillende constructiedelen, ventilatie-eisen voor niet-residentiële gebouwen (zoals vermeld in bijlage X van het Energiebesluit van 19 november 2010) en een minimum aandeel hernieuwbare energie (10 kWh/jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte).

Om aan die eisen te voldoen maakt Soprema handig gebruik van de isolatieproducten en oplossingen voor luchtdicht bouwen uit eigen huis. Het nieuwe kantoorgebouw krijgt op die manier meteen ook een demonstratiefunctie. Daarnaast zorgen een performante beglazing en schrijnwerk en een goede technische installatie in combinatie met hernieuwbare energie voor het behalen van de BEN normering:

  • Isolatie & luchtdichtheid: vloer: 16 cm PUR, vloer op volle grond met randisolatie; gevels: 22 cm EPS; dak: 20 cm PIR; 3-voudige beglazing, hoogwaardig buitenschrijnwerk; koudebrugvrije detaillering; luchtdichtheid: n50 < 0,6 h-1
  • Hygiënische ventilatie: balansventilatie met warmterecuperatie (80%) én vochtrecuperatie (60%), direct aangedreven ventilatoren met frequentiesturing, vraagsturing ifv luchtkwaliteitsmetingen (CO2)
  • Hernieuwbare energie:
    • ondiepe geothermie voor boorgatenergie-opslag (8 gaten,140 m diep)
    • Zonnepanelen met jaaropbrengst van 36,000 kWh
  • Verwarming: Vloeractivering, wandactivering en klimaatplafonds (stralingsverwarming = aangename warmte), lage-temperatuur-verwarming 28-25°C, bodem-waterwarmtepomp (COP 5)
  • Koeling: Vloeractivering, wandactivering en klimaatplafonds (stralingskoeling = aangename koeling), hoge-temperatuur-koeling 18-21°C, vrije koeling via uitwisseling met bodem (EER 20)
  • Daglicht en zonbeheersing: daglichtopeningen (ramen, beglaasde deuren, lichtkoepels, lichtstraten), daglichtverdeling: (vides, glazen vloeren), zonbeheersing (buitenjalouziën op zongevoelige raampartijen (optrekbaar en kantelbaar))
  • Verlichting: LED-verlichting met daglichtdimming en automatische uitschakeling bij afwezigheid

Laat u inspireren in de praktijkruimtes en het auditorium

In de flexibele praktijkruimtes en het auditorium is ruim plaats voor zowel interne als externe opleidingen, presentaties en lezingen voor de hele business unit van SOPREMA Noord-West Europa. Personeel, klanten, architecten, sectororganisaties en andere bouwprofessionals kunnen tegelijkertijd kennis uitwisselen en inspiratie op doen over de nieuwste waterdichtings – en isolatietoepassingen. Deze evenementen kunnen in een aangename leeromgeving plaatsvinden dankzij een afzonderlijke luchtbehandelingsinstallatie met warmteterugwinning. Naast opleidingsfaciliteiten is het gebouw ook een demonstratieruimte voor duurzame bouwtoepassingen zoals een groendak, diverse soorten waterdichting (zowel bitumineus, vloeibaar als synthetisch), isolatie – en zonne-energiesystemen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....