De gevaren van radon in de woning

Bativox

Voor velen onder ons is radon een nobele onbekende. Maar als je weet dat dit radioactieve kleur-en geurloze gas op vele plaatsen aanwezig is in de bodem en via scheurtjes en leidingen woningen binnendringt, dan snap je meteen dat je gezondheid in gevaar kan zijn. Als het radongas zich opstapelt in een woonruimte en dus in hoge concentraties ingeademd wordt, dan kunnen de radioactieve deeltjes het longweefsel beschadigen en longkanker veroorzaken. Radon is na roken de belangrijkste oorzaak van longkanker in ons land. In België zou radon jaarlijks verantwoordelijk zijn voor ongeveer 480 gevallen van longkanker. Rokers lopen bovendien een extra groot risico.

Is radon een probleem in België?

Door de samenstelling van de ondergrond is de radonconcentratie in het zuiden van België hoger dan in het noorden. Uit recente studies blijkt echter dat het risico op longkanker reeds stijgt bij een radonconcentratie van 100 Bq/m³, en dat zijn concentraties die op het hele Belgische grondgebied kunnen voorkomen. De gemiddelde radonconcentratie in je gemeente (zoals gebleken uit vorige meetcampagnes) of zelfs de radonconcentratie gemeten bij je buren, kan je niet gebruiken om het gezondheidsrisico in je eigen woning in te schatten: enkel meten is weten.

Hoe radon opsporen in je woning?

Om na te gaan of radon een gezondheidsrisico vormt in je eigen woning, dien je een zogenaamde passieve sporendetector te installeren die dan over een periode van drie maanden de radondeeltjes registreert op een gevoelige film. Een gespecialiseerd lab kan op basis van de teruggestuurde detector de gemiddelde radonconcentratie bepalen.

Op 1 oktober 2015 lanceerde het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) met een aantal partners de “Radonactie 2015”. Van 1 oktober 2015 tot 31 januari 2016 kan elke Belgische burger via de website www.radonactie.be een radondetector bestellen. De kostprijs van de detector (inclusief analyse en eventuele hulp bij de sanering) bedraagt 20 euro. 

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....