FOAMGLAS, Greenskin DVMH & Buzon BPI: 3 systemen komen tot een totaaloplossing voor een nieuwe groendak-technologie

FOAMGLAS
FOAMGLAS

Groendaken op een plat of licht hellend dak zorgen voor een esthetische noot maar hebben bovendien heel wat voordelen: ze beschermen tegen veroudering en brand, ze isoleren de woning, ze werken geluiddempend en zijn milieubevorderend. Een toenemend aantal stedenbouwkundige reglementeringen legt zelfs de integratie van groendaken in het ontwerp op.

 

Het Brusselse bedrijf Greenskin DVMH ontwikkelde Greenskin Box®, een modulair systeem van vooraf geassembleerde groendaken. Het gebruik van gestandaardiseerde Greenskin boxen heeft als voordeel dat het concept zowel op nieuwe als bestaande gebouwen toepasbaar is. De oplossing leent zich voor industriële en commerciële gebouwen maar is ook toepasbaar voor residentiële woningen.

 

Uit de samenwerking tussen FOAMGLAS®, Buzon BPI en Greenskin DVMH onstond een uiterst performante groendakoplossing. We onderscheiden volgende lagen (van onder naar boven) en hun bijzondere voordelen:

 

  1. betonnen dakoppervlak
  2. primer
  3. FOAMGLAS® platen: ze zorgen voor een isolatie die aan de hoogste standaarden voldoet. De bijzondere eigenschappen van FOAMGLAS® (waterdicht, bestand tegen ongedierte, drukbestendig, onbrandbaar, waterdampdicht, maatvast, zuurbestendig, gemakkelijk te verwerken en ecologisch) zorgen ervoor dat de isolatielaag tientallen jaren lang, zelfs bij blootstelling aan hoge belasting zijn oorspronkelijke eigenschappen behoudt. Van terrastegels tot zware HVAC units, FOAMGLAS® kan de belasting aan. Meer nog: door zijn hoge drukbestendigheid verminderen ook de spanningen die optreden in de waterdichtingsmembranen die bovenop de FOAMGLAS® platen aangebracht worden. Deze uitzonderlijke eigenschappen dankt FOAMGLAS® cellulair glas aan zijn unieke structuur: minuscule glascellen gevuld met een sterk isolerend inert gas. Doordat de FOAMGLAS® platen zowel met de onderliggende als de bovenliggende lagen volledig verkleefd zijn, kan er bij een eventuele beschadiging van het waterdichtingsmembraan geen vocht in de dakopbouw binnendringen.
  4. Twee lagen van bitumineuze waterdichtingsmembranen waarvan de toplaag UV-bestendig is.
  5. Verstelbare polypropyleen Buzon®  vloerdragers laten toe om groendaken te plaatsen op platte daken met een helling tot 12%. Ze zijn in de hoogte verstelbaar van 28 tot 1030 mm naargelang het soort vloerdrager. Op alle steunen kan een hellingscorrector worden aangebracht. De kwaliteit van de materialen garandeert een onberispelijke weerstand tegen slechte weersomstandigheden en ultraviolet licht. Ook de opmerkelijke stabiliteit van de vloerdragers zijn kenmerkend.
  6. Een geventileerde “technische” ruimte die plaats biedt aan kabels, buizen,...
  7. Een zwevende vloer: hierdoor is het groendak combineerbaar met (houten) terrassen, vijvers, jacuzzi’s, fotovolataïsche panelen, micro windturbines… De materiaalkeuze van de zwevende vloer is afhankelijk van de intensiteit waarmee het groendak gebruikt zal worden (extensief, semi-intensief, intensief).
  8. Greenskin Boxen® uit HDPE-bakken met waterbuffer, afwateringssysteem en geotextiel. De boxen zijn eenvoudig aan elkaar te klikken en worden pas na installatie met substraat gevuld en afgedekt met een ruime keuze aan planten (afhankelijk van de dikte van het substraat). Enkele voorbeelden van planten zijn: sedum, gras, siergrassen, vaste planten, groenten en aromatische planten, struiken…Deze manier van werken zorgt voor een eenvoudige plaatsing die minder weersafhankelijk is. Door het modulaire karakter kan men op eenvoudige wijze  extra elementen zoals automatische beregening, kabels, kabelgoten, buitenverlichting, tuinmeubliair, terrassen toevoegen. Toevoeging van zonnepanelen en doorvoer van kabels, buisleidingen,… in een latere fase behoort ook tot de mogelijkheden. 

 

 

 

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email