Koeling zonder elektriciteit

radiative sky cooling

Onlangs kwam het nog in het nieuws: vermoed wordt dat het aantal dagen met hittegolven in België zal blijven toenemen. Wie graag op de feiten inzoomt moet maar even de grafieken m.b.t. hittegolven en temperatuurextremen voor België bekijken.

Om die toenemende warmte te trotseren zullen mensen steeds vaker airconditioning installeren. Lekker koel maar slecht nieuws voor de CO2 uitstoot en het klimaat. Misschien kan de Amerikaanse startup SkyCool Systems wel voor oplossingen zorgen.

Stuur warmte gewoon de ruimte in

Het verhaal van SkyCool Systems begint enkele jaren terug aan de universiteit van Stanford. Professor Shanhui Fan ontwikkelt er een revolutionaire spiegeloppervlak dat niet alleen nagenoeg al het invallend zonlicht weerkaatst maar ook warmte onder de vorm van infrarode straling recht de ruimte instraalt.

“It’s very intriguing to think about the universe as such an immense resource for cooling”

Professor Shanhui Fan, Stanford University

Dat wetenschappelijk principe hebben Fan en zijn vroegere onderzoekscollega’s nu in de praktijk toegepast in hun spin-off SkyCool Systems. Ze ontwikkelden koelpanelen waardoor water stroomt en waarop hun bijzonder spiegeloppervlak aangebracht werd. Zonder elektriciteit en dankzij het principe van de stralingskoeling kon op die manier het water in de 60 op 60 cm panelen afgekoeld worden tot 3 à 5 °C beneden de omgevingstemperatuur.

Voorlopig werd nog maar een kleine testopstelling met 4 panelen getest maar de onderzoekers pasten hun bevindingen al toe in meerdere simulaties. Bij hittegolven is een koeling van 5° Celsius waarschijnlijk onvoldoende maar in combinatie met een bestaande airconditioning is het voordeel meteen duidelijk. Volgens simulaties zorgt de bijkomende natuurlijke koeling voor een daling van het elektriciteitsverbruik met 21%.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....