Moeten we voor de winter een noodstroomgenerator aanschaffen?

Bativox

In de media werd recentelijk uitvoerig gecommuniceerd over het zogenaamde afschakelplan: wanneer tijdens de wintermaanden de vraag naar elektriciteit te hoog zou worden in vergelijking met het aanbod, zullen bepaalde gebruikers afgeschakeld worden. In mensentaal: ze komen zonder stroom te zitten. Het plan probeert wel de negatieve impact te beperken zowel wat het aantal getroffen mensen als wat de duur van de afschakeling betreft. Zo’n afschakeling zou tijdens de verbruikspiek tussen 17u en 20u plaatsvinden en slechts 2 à 3 uren duren. Ook zou een rotatieprincipe toegepast worden zodat niet steeds dezelfde mensen kou moeten “lijden” (met een goede isolatie zou 3 uur afschakeling geen probleem mogen vormen) in de donkere winteravonden.

Een groeiend aantal mensen informeert naar noodstroomgeneratoren of elektrogroepen als voorzorgsmaatregel. Nelectra, de federatie voor de elektrosector roept op tot nodige voorzichtigheid bij het gebruik van elektrogroepen. In tijden van elektriciteitsschaarste kan een elektrogroep soelaas bieden. Bedrijven, particulieren, openbare diensten die van het net afgeschakeld worden, kunnen zich dankzij een stroomgroep verzekeren van elektriciteitsvoorziening.

Toch roept de federatie van de elektrosector op tot voorzichtigheid bij de installatie en de ingebruikname van deze groepen. Omwille van veiligheidsredenen is het gewenst om een installateur in te schakelen die het nodige deskundige advies kan geven en de werken kan uitvoeren.

Een noodgenerator werkt op diesel of benzine en levert gedurende 3 à 7 uur stroom waar nodig.  Er zijn stroomgroepen op de markt die geschikt zijn voor huishoudelijk en industrieel gebruik. Een elektrogroep neemt de elektriciteitsproductie tijdelijk over en elk toestel dat werkt op elektriciteit kan aangesloten worden op deze stroomgroep. “Wie bij de afkoppeling van het elektriciteitsnet, toch enkele basisvoorzieningen wil, zoals verlichting en de nodige stroom om de koelkast en diepvries draaiende te houden, kan een toestel van 1,5 tot 2kVA aanschaffen, zegt Eric Claus, voorzitter van Nelectra Nationaal.

Ook al zijn stroomgroepen bijzonder gebruiksvriendelijk, wie overweegt om een toestel aan te schaffen, klopt best aan bij zijn installateur. Deze kan je met professionele raad en daad bijstaan over het aan te schaffen model en het juiste vermogen. Het juiste vermogen kiezen is van belang en dat kan je pas na een grondige analyse van de verschillende toestellen die aangesloten moeten worden op de stroomgroep.

Neemt men voldoening om een aantal losse verlichtingstoestellen aan te sluiten dan volstaat meestal een verlengsnoer. Is men van plan zijn ganse installatie over te nemen dan moet er ter hoogte van het verdeelbord ingegrepen worden. Dit moet doordacht gebeuren omdat men dan met grotere vermogens (5 à 10kVA) gaat werken. Men moet te allen tijde voorkomen dat bij het terug opkomen van de netspanning de elektrogroep nog aangeschakeld is. Verder is het belangrijk te weten dat het AREI (Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) ook op deze installaties van toepassing is en men dus de wettelijke regels moet respecteren. Een risicoanalyse van de opstelling zal uitsluitsel geven over de te nemen maatregelen.

Naast de stroomgroepen heeft men nu ook reeds alternatieven onder de vorm van opslag van de overtollige (PV)-energie in een milieuvriendelijk batterijpack. Deze nieuwe batterij geeft dan de energie af bij een eventuele afschakeling. Een standaardmodel kan tot 6 uur stroom voorzien, zwaardere modellen kunnen zelfs tot 3 dagen stroomtekort overbruggen.

Bron: Nelectra

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....