Bouwbarometer Vlaamse bouwkmo’s daalt opnieuw

Bativox

Elk kwartaal bevraagt Bouwunie een panel van Vlaamse bouwkmo-bedrijfsleiders. Na een lichte stijging in juni ging de bouwbarometer in september opnieuw achteruit: met een score van 95.9 is de barometer opnieuw een stuk verwijderd van de 100 waarde waar pessimisten en optimisten elkaar in evenwicht houden.

Pijnpunten zijn het lage aantal opdrachten en de scherpe concurrentie die volgens Bouwunie vaak gepaard gaat met praktijken van sociale dumping. Hierdoor staat de tewerkstelling in de bouw onder druk. Dit jaar gingen in de Vlaamse bouwsector al meer dan 2.500 arbeidersjobs verloren. Op 3 jaar tijd is het jobverlies ondertussen opgelopen tot meer dan 7.300.

Een kort overzicht van het conjunctuurrapport van Bouwunie stemt niet meteen optimistisch voor de toekomst:

  • Hoeveelheid werk t.o.v. vorig kwartaal: 33% heeft minder werk, 30% heeft meer om handen
  • Vooruitzicht: 33% verwacht een daling van het werkvolume in de eerstvolgende maanden, 18% rekent op meer opdrachten
  • Orderboekjes: 47% heeft maar voor maximum 3 maanden werk, 16% zit nog goed voor meer dan een half jaar.
  • Aangerekende prijzen: slechts 41% geeft aan met winstgevende prijzen te kunnen werken terwijl 5% verlies maakt. Vijf jaar geleden werkte nog 74% met winstgevende prijzen. Een op drie geeft bovendien aan dat ze hierin niet snel verandering in positieve zin verwachten. De krappe markt en de hoge concurrentie laten zich pijnlijk voelen en tasten de rendabiliteit aan. Deze is volgens 22% van de bouwbedrijfsleiders afgenomen in de jongste maanden. Ook omdat de sector nog altijd kampt met een hoog aantal slechte betalers: 37% spreekt van een toename.
  • Werkgelegenheid: 17% van de Vlaamse bouwbedrijven werkt vandaag met minder personeel, 10% met meer. Slechts 12% denkt in de toekomst meer werknemers in dienst te hebben dan vandaag terwijl 22% zegt dat het er minder zullen zijn. Ze verklaren niet te kunnen opboksen tegen de goedkope concurrentie. Vlaamse bouwkmo’s die met eigen personeel werken, zijn té duur op markten waar de prijs de doorslaggevende factor is.
Bron: Bouwunie

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....