Oostcampus laureaat Prijs Bouwmeester 2013

ca oostcampus a 062
ca oostcampus a 001
ca oostcampus a 010
ca oostcampus a 021
ca oostcampus a 026
ca oostcampus a 032
ca oostcampus a 034
ca oostcampus a 042
ca oostcampus a 046
ca oostcampus a 060

Vrijdag 20 september werden de drie laureaten van de  Prijs Bouwmeester 2013 bekend gemaakt. De prijs bekroont publieke en semi-publieke bouwheren die kwaliteit hoog in het vaandel dragen. Daarbij wordt niet enkel gekeken naar het resultaat  maar vooral  ook naar het  vaak complexe voortraject. In de categorie “Stedelijk landschap” vielen de stadsvernieuwing van Deinze en de herinrichting van het Emile Braunplein met de Stadshal in de prijzen. De laureaat in de categorie “Reconversie” was de gemeente Oostkamp samen met het OCMW. Hun keuze om een voormalige industriële site om te vormen tot een nieuw bestuurs-en dienstencentrum kon bij de jury op veel bijval rekenen.

Oostcampus

De gemeente Oostkamp verwierf in 2006 een voormalige Coca-Cola fabriek van 11,000 m² met de bedoeling er de gemeentelijke diensten en het OCMW in onder te brengen: Oostcampus was geboren.  Via een wedstrijd uitgeschreven door de Vlaamse Bouwmeester kwamen het ontwerp en uitvoering in handen van de Spaanse architect Carlos Arroyo  en bureau ELD Partnership.

In plaat s van de industriële gebouwen af te breken en te vervangen door nieuwbouw besloot Arroyo om zoveel mogelijk te hergebruiken. Dat betekent dat niet enkel de materialen zoals staal e.d. hergebruikt werden maar ook de ruimtes zelf, de funderingen,...Volgens Arroyo wordt de “grijze” energie, d.w.z. de energie die gebruikt werd om iets te fabriceren, al te vaak uit het oog verloren. Op die manier wordt er bij de afbraak van bijvoorbeeld een grote industriële site vaak meer energie verspild  dan het nieuwe gebouw kan besparen. Een slechte zaak dus.

Maximale recyclage

Om de grote industriële site om te vormen tot een aangenaam dienstencentrum werd binnenin het industriële gebouw een witte “wolkenstructuur” van aangeschakelde sferen uit zelfdragend glasvezelversterkt gips  opgebouwd. De wolken werden op sommige plaatsen voorzien van openingen waarlangs licht via het dak van de industriële loods binnen kan.

Binnenin deze wolkenstructuur werden modulaire clusters neergezet waarin de verschillende diensten ondergebracht werden. In de toekomst kunnen die modulaire clusters uitgebreid of aangepast worden.

Energieverlies geminimaliseerd

Een grote industriële loods zomer en winter op een aangename temperatuur houden, zou natuurlijk gigantisch veel energie vergen. Door de opbouw van Oostcampus uit verschillende lagen –aan de buitenkant de originele industriële loods, daarna de wolkenstructuur en daar binnenin de modulaire clusters- wordt het energieprobleem op een elegante manier opgelost. Enkel de modulaire clusters dienen op een aangename kamertemperatuur gebracht te worden terwijl de opeenvolgende schillen errond zorgen voor een geledelijke overgang van de buitentemperatuur naar de kamertemperatuur in de modulaire clusters.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....