Xella bewijst zich als betrouwbare partner in Gents stadsvernieuwingsproject

Xella

Het Gentse stadsvernieuwingsproject Oude Dokken transformeert het oude havengebied rond het Houtdok, het Achterdok en het Handelsdok tot een gloednieuw stadsdeel met zo’n 1.200 woningen, een school, kinderdagverblijf, wijksporthal, publieke voorzieningen en groene ruimte. Eén van de ontwikkelingen in het gebied tussen de wijk Muide en de Dampoort is het project De Nieuwe Dokken.

De Nieuwe Dokken is niet zomaar een nieuw woonproject. Dankzij innovatieve maatregelen op gebied van energie en waterbeheer en een doordachte aanpak rond mobiliteit, scoort De Nieuwe Dokken 93,9% op de duurzaamheidsmeter van de Stad Gent. Dat is met glans geslaagd!

De Silka kalkzandsteen blokken van Xella bieden toegevoegde waarde in dit nieuwe stadsdeel.

Silka, de akoestische hoogvlieger

Met de tweede fase in uitvoering zit het project De Nieuwe Dokken op kruissnelheid. THV Nieuwe Dokken bouwt vandaag aan Noordveld. Het gebouw Pergola is zonder twijfel de blikvanger in dit projectdeel. Het 15 verdiepingen tellende torengebouw valt op met zijn getrapte vorm opgetrokken in baksteen met een houten pergolastructuur. Die trapvorm biedt ruimte voor indrukwekkende terrassen.

Het bouwen op deze hoogte bracht wel wat aandachtspunten met zich mee op vlak van stabiliteit en brandveiligheid. Voor Pergola werd een hybride structuur uitgedokterd, opgetrokken in een mix van beton en Silka kalkzandsteenelementen. Kalkzandsteen was het voorkeurmateriaal omwille van de akoestische kwaliteiten en de snelheid van bouwen. De lagere verdiepingen hebben een dragend betonskelet ingevuld met Silka kalkzandsteenelementen. Naarmate het gebouw in hoogte wint, nemen de kalkzandsteenelementen de dragende kracht over van het beton.

In de voorbereiding van de uitvoeringsplannen werkte Xella samen met de THV Nieuwe Dokken om de studie voor de kalkzandsteenelementen op punt te zetten. Een belangrijk hulpmiddel in die voorbereidende studie was het BIM-model. Dat model liet toe heel snel ontwerpen uit te wisselen en te controleren. Zo bleef de snelheid hoog en de foutenmarge laag.

Wil je graag meer weten over het Silka bouwsysteem, de akoestische meerwaarde van Silka kalkzandsteenelementen en de digitale BIM service van Xella? Vul het formulier in en u ontvangt nuttige informatie toegestuurd. 

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email