High tech-bril projecteert in realtime 3D BIM informatie op de werf

Xella, fabrikant van YTONG cellenbeton en SILKA kalkzandsteen is al enkele jaren bezig met het bouwproces te digitaliseren. Samen met bouwbedrijven slaan ze nu een digitale brug tussen ontwerp en uitvoering. Dit betekent concreet dat wat vooraf via Building Information Modelling, kortweg  BIM, door de architect, studiebureau en aannemer werd uitgewerkt, nu in realtime beschikbaar is op de bouwwerf op het moment van uitvoering.

Xella demonstreerde samen met bouwbedrijf Vanhout hoe deze Mixed Reality een sterke meerwaarde is op de bouwwerf. De demonstratie ging door op de bouwwerf Zorgwonen Centrum-Zuid in Merelbeke. De komende jaren zal Xella blijven investeren in BIM en in de digitalisering van de ontwerp- en uitvoeringsfase van een bouwproject.

“BIM creëert tal van mogelijkheden op gebied van digitalisering. In de uitvoeringsfase pionieren we al door augmented en mixed reality en de gerobotiseerde fabricage door te trekken tot op de bouwwerf. In de ontwerpfase voorspelt men een switch van 3D- naar 5D-ontwerpen en een bredere toepassing van virtual reality”

Michael Van Tendeloo, Projectleader BIM & Digitization bij Xella

Ontwerpinformatie komt tot leven

Op de bouwwerf dragen de bouwvakkers een helm met een ingebouwde holografische lens. De headset scant in real-time de omgeving en creëert daarvan een digitale kaart. Die kaart bevat informatie over de ruimte, de objecten en de personen die er aanwezig zijn. Een softwareprogramma gebruikt die digitale omgevingskaart om op een glaslaag van de bril extra informatie te projecteren.

Zo kan een bouwvakker bijvoorbeeld het ontwerp van een muur inclusief ontwerpinformatie zien, zelf rond die muur lopen en dat alles terwijl de muur nog gebouwd moet worden!

Minder fouten en tijdswinst

Xella werkte een eerste Mixed Reality toepassing uit door de BIM modellen van aannemer en architect uit te breiden met belangrijke logistieke informatie. Daardoor kan de bouwvakker werfinformatie zoals passtuknummers van de kalkzandsteenblokken in real-time en in 3D op de werf bekijken. Er moet dus niet meer gewerkt worden met het traditionele werfboek waarbij alle afmetingen vooraf nauwkeurig moeten worden gecheckt.

Het gebruik van de high tech-bril zorgt ervoor dat vanop afstand meegekeken kan worden naar de werf met bijhorende 3D informatie. Meekijken en adviseren vanop afstand is dankzij de high tech-bril dus ook mogelijk waardoor minder kostbare tijd van architecten, werfleiders,… verloren gaat. Het lijkt ingewikkeld, maar de technologie is vlot toepasbaar voor bouwvakkers die de traditionele methode gewoon zijn. 

“De doorgedreven digitalisering van het bouwproces vereenvoudigt onze coördinerende verantwoordelijkheid aanzienlijk. We kunnen immers alle onderdelen van het bouwproject tot in de kleinste details onderling afstemmen met onze onderaannemers. Voor de bouw van het woonzorgcentrum vulde Xella de informatie over de kalkzandsteen muren aan met technische detaillering. Een coördinatie software laat ons toe om naast het door Xella aangepaste model ook de aangepaste modellen van andere onderaannemers snel en efficiënt te controleren”

Joeri Schellens, bestuurder-directeur bij Vanhout

Meer informatie omtrent BIM kan u hier terugvinden.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email