Houtskeletbouw 2.0: een stevig houtskelet met unieke wandelementen

WOODinc
WOODinc
WOODinc

Houtskeletbouw heeft heel wat voordelen t.o.v. de traditionele bouwwijzen. Naast de uitstekende isolerende eigenschappen van hout, is ook de droogbouw een sterke troef. Een bouw met steen en beton vergt een lange uitdroogperiode. De afwerkingsfase laat dus op zich wachten en dat is minder goed nieuws voor de bouwheer. Ook voor aannemers en installateurs is het altijd zoeken naar een delicaat evenwicht tussen snelheid van afwerking en het garanderen van een kwalitatief eindproduct.

Vanuit de hoek van bouwprofessionals klinkt soms de kritiek dat houtskeletbouw de ontwerpvrijheid beperkt of dat het niet de eenvoudigste bouwwijze is. Met een combinatie van 2 innovatieve systemen wil het Turnhoutse bedrijf WOODinc daarin verandering brengen. De bijzondere aandacht die WOODInc besteedt aan het op punt stellen van het volledige houtbouwproces zal niet alleen bouwheren maar ook architecten en aannemers aangenaam verrassen. 

Japanse traditie zorgt voor stevig houtskelet

Houtskeletbouw begint uiteraard bij een houten skelet. Hiervoor kiest WOODinc voor een paal-en balksysteem in combinatie met de krachtigste houtbewerkingstechniek: gelijmd-gelamelleerd hout. De techniek werd over een periode van tientallen jaren in Japan geperfectioneerd en resulteert in een systeem –met de passende naam STRUCTUREZ- dat 2 maal sterker is dan de lichte houtskeletframes die vandaag gangbaar zijn. Het feit dat dit systeem in het aardbevingsgevoelige Japan veel toegepast wordt, bevestigt de uitzonderlijke kwaliteit.

Het STRUCTUREZ systeem laat grotere overspanningen toe en geeft daarmee ook een grotere ontwerpvrijheid aan de architect. WOODinc gaat echter verder dan het leveren van een performant bouwproduct. Het bedrijf begeleidt de architect bij de omzetting van zijn plan naar een veilige houtstructuur op maat. Dat gebeurt dankzij een geavanceerd MFCAD-programma dat de veiligheid van het gebouw nauwkeurig controleert via geavanceerde driedimensionale analyses en de berekening van de toegestane spanningen.

Ook op de werf blinkt STRUCTUREZ uit in eenvoud van installatie. Het STRUCTUREZ systeem wordt op de werf geleverd met pasklare kolommen en balken én met unieke roestbestendige carbonstalen verbindingsankers en borgpennen. Het meegeleverde montageplan in combinatie met de nummering aangebracht op de verschillende onderdelen op maat en voorzien van alle verbindingssleuven, zorgt voor een millimeternauwkeurige en eenvoudige plaatsing.   Zodat zelfs iemand zonder enige ervaring een foutloze opbouwsnelheid genereert van 15m2 bewoonbare oppervlakte/man/dag. 

Franse innovatie Panobloc kreeg de Gouden innovatie prijs op BATIMAT 2013    

Houtskeletbouw kan op de werf voorzien worden van isolatie maar WOODinc heeft een betere oplossing: Panobloc. Panobloc elementen zijn hybride houtpanelen opgebouwd uit verschillende lagen kruiselings gemonteerde en verlijmde houten latten met tussenin isolatie die zowel zijdelings als op de latten verlijmd is (CLT-i of Cross Laminated Timber met ingebouwde isolatie). Door hun opbouw hebben de Panobloc elementen tal van troeven t.o.v. de klassieke houtbouw: een grotere maatvastheid, betere sterkteëigenschappen, betere thermische prestaties en een hogere brandweerstand. Door hun hogere mechanische weerstand (4,5N/mm²)  zijn Panobloc elementen in staat om een betonvloer te dragen. De combinatie Panobloc/Structurez laat dan ook hoogbouw toe.

De samenstelling van Panobloc elementen kan afgestemd worden op de specifieke noden van het project, door te kiezen voor andere isolatiematerialen (meer rotswol wanneer de brandweerstand primeert, meer glaswol wanneer de klemtoon op de thermische prestaties ligt,….) of een aangepast aantal lagen. Met een Panobloc van 9 lagen is het al mogelijk om u-waarden te bereiken die binnen de passiefnorm vallen. Panobloc elementen kunnen in de werkplaats reeds voorzien worden van het buitenschrijnwerk en van de nodige afwerking (gevelbekleding, gipsvezelplaat, dampscherm, regenfolie,…).   Daarbovenop kunnen de prefab sandwich gevelpanelen ook gebruikt worden in stalen – alsook betonnen structuren in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

WOODInc heeft beide systemen gecombineerd tot een uniek bouwpakket.  Projecten illustreren unieke eigenschappen

De combinatie van de bijzondere eigenschappen van zowel STRUCTUREZ als Panobloc, ondersteund door de specifieke service van WOODinc, opent nieuwe mogelijkheden en zorgt voor ongeziene resultaten in houtbouw zowel qua snelheid, prijs als kwaliteit.   3.000m2 verdeeld over 3 verdiepingen kantoren wordt wind-waterdicht gebouwd  in 2 maanden tijd voor een prijs +/- 25% goedkoper dan traditioneel gebouwd. 

Getuigen daarvan zijn de verschillende lopende en afgewerkte projecten van WOODinc: service-flats in Doornik (oppervlakte 11,000 m², 4 verdiepingen, passiefbouw), Studentenhuisvesting te Leuven,…

In 2016 zijn o.a. de volgende projecten met STRUCTUREZ in combinatie met Panobloc in het buitenland gepland: kantoorgebouw van 2,500 m² in Orléans en een kantoorgebouw van 18,000 m² in Noord-Parijs voor een Franse bankpromotor. 

Hebt u vragen of wenst u meer informatie over dit vernieuwend houtskeletbouwsysteem, vul dan bijgevoegd formulier in. 

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email