Gevel en overkraging zijn één dankzij het gebruik van steenstrips

architectRikReynaertLauwe
ArchitectenbureauMichelMuylaertBonheiden
MartensVanCaimereArchitectenGent

Meer en meer zie je overkragingen in het straatbeeld, boven voordeuren, voor de auto of voor fietsen. Beschuttingen hebben zowel een praktische als esthetische waarde. Het gebruik van zo’n overkragingen doorbreekt ook de monotonie in het straatbeeld en zorgen dat bezoekers niet in de regen staan terwijl ze aanbellen.

Ook aan de achterkant of zijkant van woningen duiken overkragingen op. Tijdens de pandemie was dit een welkome plek om bezoek te ontvangen. Maar zo’n overkraging beschermt ook de gevels en ramen.

Daarnaast breken deze oversteken de eerste zonnestralen waardoor oververhitting in tussenseizoenen en in volle zomer wordt vermeden. In wintermaanden valt de lage zon dan weer binnen in de leefruimte, wat aangenaam is. Ook bij wisselende weersomstandigheden beschermen overkappingen tegen regen en andere onaangename weersomstandigheden.

Ooit gedacht aan steenstrips?

De meest bekende afwerkingen van de onderkant van een overkraging zijn hout, gyproc of trespa. Maar het is ook mogelijk om de gevelsteen door te trekken op het plafond. Dit kan dankzij het gebruik van steenstrips. De steenstrips zijn lichter in gewicht omdat ze dunner (22 mm i.p.v. 90 mm bij traditionele gevelsteen) zijn. Daardoor kunnen ze fungeren als bekleding van plafonds van overkragingen.

Op zoek naar een bepaalde kleur, textuur, afmeting, patroon? Verlijmd of gemetseld? Nuances of opvallend? Wienerberger heeft een breed aanbod van steenstrips, waar je ongetwijfeld wel je gading vindt.

Net als bij het gamma gevelstenen, zijn de steenstrips vormvast, onbrandbaar, robuust, onderhoudsvriendelijk en vorstbestendig. Het aansluiten op de gevel is dankzij hoekstrippen en hoekzoolstrippen perfect mogelijk waardoor de gevel en overkraging naadloos in elkaar overgaan.

Maar hoe werk je de onderkant van zo’n overkraging af met steenstrips?

Het Façabrick systeem van Wienerberger combineert een isolatieplaat met wapeningsnet en mortellaag. Hierop worden de steenstrips aangebracht. Deze manier van werken garandeert een snelle plaatsing en bovendien wordt de overkraging zo geïsoleerd. Deze methode is zowel in nieuwbouw als bij renovatieprojecten toepasbaar.

Het is ook perfect mogelijk om de steenstrippen op een vezelcementplaat te kleven, die met een lattenstructuur aan de overkraging bevestigd is.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van steenstrips voor overkragingen? Vul het formulier in en Wienerberger helpt je graag verder.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email