Belgisch project wint Brick Award 2018

Wienerberger reikt de Brick Award voor de achtste keer uit met als doel om zowel architecten als mensen te inspireren, om ontwerpconcepten te delen en nieuwe manieren te verkennen om bouwideeën te realiseren. Dit jaar werden bijna 600 projecten uit 44 landen ingediend. Nieuwe vormen, materialen en gebruiksconcepten maken het mogelijk om architectuur heruit te vinden. De ontwerpen dienen hierbij rekening te houden met de technische voorschriften, het energiezuinig bouwen, de recycleerbaarheid en met de betaalbaarheid van de woon- en werkéénheden.

"De projecten die dit jaar werden ingediend, imponeerden de jury met innovatieve spirit en kwaliteit. Ze vertegenwoordigen gewaagde en creatieve architectuurconcepten voor duurzame en toekomstgerichte woonruimtes. Maar wel altijd rekening houdend met het belangrijkste referentiepunt binnen de architectuur – het individu. Bij het creëren van nieuwe woonruimtes moet de primaire focus liggen op de mens en zijn behoeften. We zijn trots dat zoveel innovatieve stedelijke projecten voldoen aan de huidige maatschappelijke uitdagingen door het gebruik van natuurlijke keramische bouwmaterialen, om zo een betaalbare leefomgeving van hoogwaardige kwaliteit te creëren" 

Heimo Scheuch, CEO, Wienerberger AG

De award biedt € 34,000 in prijzengeld voor vijf categorieën, waaronder ook de winnaars van de Grand Prize en de Special Prize. Na het einde van de indieningsfase heeft een onafhankelijke pre-jury de projecten teruggebracht tot 50 nominaties. Uit deze shortlist selecteerde een jury van vijf internationaal gerenommeerde architecten de winnaars.

De vijf categorieën zijn:

  1. Zich thuis voelen
  2. Samen leven
  3. Samen werken
  4. Publieke ruimtes delen
  5. Bouwen “outside the box”

De laatste categorie richt zich op innovatieve concepten en de manier waarop baksteen wordt gebruikt, nieuwe constructietechnologieëen of het gebruik van op maat gemaakte bakstenen en nieuwe versieringen in het project.

Wij stellen de winaars graag aan u voor:

1.   Grand Prize

De Grand Prize werd dit jaar een gedeelde plaats.

De eerste Grand Prize en winnaar in de categorie “Samen Leven” werd een gedeelde plaats tussen het Belgisch project Westkaai Torens 5 & 6, gelegen te Antwerpen, van de hand van Tony Fretton Architects i.s.m. De Architecten NV. Dankzij het metselwerk wordt een algemene monumentale expressie gecombineerd met een individuele façade. Herhaling was voor de architect geen optie. Door met een eenvoudig motief te spelen in het metselwerk, creëerde hij een verbluffend effect.

De tweede Grand prize en winnaar in de categorie “Publieke ruimtes delen” ging naar het Kunstmuseum Basel, Zwitserland. Het gaat hier om een uitbreiding bij het bestaande beschermde gebouw van de hand van Christ&Gantenbein. De gevel van de Kunstmuseum Basel Uitbreiding bestaat uit gebakken stenen; de oorspronkelijk rode en gele tinten werden met stikstof bewerkt om in grijstinten te veranderen.

2.   Categorie “Zich thuis voelen”

Het Nederlandse project “Atlas House” van Monadnock is een privé-woning bestaande uit drie verdiepingen op een klein perceel. Aan zowel de binnen- als de buitenzijde van het gebouw werd aandacht besteed aan de detaillering van het metselwerk.

3.   Categorie “Samen werken”

® Oki Hiroyuki

Werken en wonen in een keramiekatelier was de droom die werkelijkheid wordt voor een beroemde keramiekkunstenaar in Vietnam. Zijn “Terra Cotta Studio” is een bakstenen kubus aan de voet van een rivier. De bamboeplanken beschermen het kunstwerk tegen mogelijke overstromingen. De ongebruikelijke perforaties in de gevel zorgen dan weer voor het natuurlijk koelen door de wind van de werkruimte.

4.   Categorie “Bouwen ‘outside the box’”

® Robin Hayes

Zweden integreerde ’s werelds grootste stedelijke biobrandstofcentrale in Stockholm, dit met als doel de CO2 voetafdruk van de stad aanzienlijk te reduceren. Het bovengrondse deel van de centrale is bekleed met een gebogen gevel van verticale keramische elementen. De gebogen vorm van de gevel verenigt de verschillende delen van de centrale en minimaliseert de akoestische en visuele impact.

5.   Categorie Special Prize

In deze categorie werden de plaatsen gedeeld door twee kerkelijke projecten.

In de vlakten waar de San Bernardo Kapel in Argentinië staat, zijn er geen stenen of bossen, alleen aarde. Baksteen is het ‘natuurlijke’ materiaal van de Pampa’s, zodat het het enige materiaal is dat wordt gebruikt in de San Bernardo Kapel. Enkel het licht van de zon en de natuur bepalen de sfeer. Het project van Nicolás Campodonico Estudio behoort tot de categorie “Publieke ruimtes delen”.

De tweede Special Prize ging naar AleaOlea architecture & landscape met de herwaardering van de Oude Kerk van Vilanova de la Barca. Dit project toont de veelzijdigheid en aanpasbaarheid van baksteen en creëert een unieke dialoog tussen het heden en de geschiedenis. Het dak en delen van de gevel van de Oude Kerk van Vilanova de la Barca moesten opnieuw gebouwd worden. De ontbrekende muren zijn gebouwd met een zeer fijnzinnig gebruik van baksteen. Dit project behoort tot de categorie “Bouwen ‘outsite the box’”.

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van de volgende Brick Award 2019? Vul het formulier in, en Wienerberger brengt u op de hoogte wanneer de wedstrijd terug opstart.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email