Bakstenen evolueren : geglazuurde bakstenen, ondiepe gevelstenen en bakstenen met een gering absorptievermogen komen meer en meer aan bod. Dan is het vanzelfsprekend dat ook metselmortels evolueren.

Dé evolutie bij uitstek, is de ontwikkeling van doorstrijkmortel. Doorstrijkmortel is een op kleur gemaakte mortel voor het metselen en voegen van gevelstenen in één beweging. In plaats van te metselen, de voegen uit te krabben en deze nadien op te voegen, worden de voegen niet uitgekrabt, maar onmiddellijk tijdens het metselen afgewerkt. Dit systeem is perfect geschikt voor het realiseren van een gevel met traditioneel uitzicht, maar biedt een aantal voordelen t.o.v. traditioneel metselen.

Een aantal extra voordelen maken de doorstrijkmortel van Saint-Gobain Weber bovendien een mortel zonder gelijke op de markt.

Zekerheid op korte en lange termijn

  • Korte termijn : het fenomeen van verbrande voegen bij uitvoering is compleet van de baan.
  • Lange termijn : de metsel- en voegmortel vormen één geheel, waardoor het gevaar op uitvriezen van de voegen onbestaande is.

Korter bouwproces

Met doorstrijkmortel wordt de gevel bij het optrekken onmiddellijk afgewerkt. Met het doorstrijkprocédé wordt “achter de hand” gevoegd, waardoor het eindresultaat onmiddellijk zichtbaar wordt en geen voeger nodig is. Dit zorgt bovendien voor een korter bouwproces en voor minder kosten, want de stellingen en steigers dienen niet te blijven staan om het metselwerk achteraf op te voegen.

Antwoord op architecturale trends

Het gebruik van doorstrijkmortel laat tal van voegafwerkingen toe : zeer brede voegen, platvolle of diep terugliggende voegen. Ook voor het traditioneel metselen van ondiepe gevelstenen is doorstrijkmortel de ideale oplossing.

Uitbloeiingsarm

Door in de Weber doorstrijkmortel gebruik te maken van tras, vermindert de kans op uitbloeiingen drastisch.

Waterwerend

De Weber doorstrijkmortel is waterwerend. Dit verhindert waterindringing in de voegen en krijgt de ontwikkeling van vervuiling en algen op de voegen minder kans.

Aangepast aan de IW-waarde van de gebruikte gevelsteen

  • weber.mix MR 341 : gekleurde doorstrijkmortel voor sterk tot normaal zuigende stenen
  • weber.mix MR 342 : gekleurde doorstrijkmortel voor normaal tot matig zuigende stenen
  • weber.mix MR 343 : gekleurde doorstrijkmortel voor zeer weinig zuigende stenen

Kwaliteitsgarantie

Alle Weber doorstrijkmortels zijn klasse M10 en Benor of Komo (Nederlandse tegenhanger van Benor) gekeurd.

Geharmoniseerd kleurenpallet

In overleg met de baksteensector heeft Weber gekozen voor 26 standaardkleuren. Diezelfde kleuren zijn tevens verkrijgbaar in dunmortel (weber.mix MF), lijmmortel (weber.mix MC) en voegmortel (weber.ter brick). Op aanvraag kunnen we ook specifieke werfkleuren ontwikkelen.