Bescherm uw bedrijf tegen brand dankzij vroege rookdetectie

VSK Electronics
VSK Electronics
VSK Electronics

De meeste rookaanzuigsystemen of aspiratiedetectiesystemen (ASD) zijn ontworpen voor grote ruimtes, meestal 180 m2 of groter. Deze systemen zijn in het bijzonder ontwikkeld voor de detectie van rook in open ruimtes en grote oppervlaktes waar verdunning van de rook en stratificatie kunnen voorkomen, aangezien de rook uitgesmeerd is over de grote ruimte of zijn opwaartse drijfvermogen verliest door de hoge plafonds.

Waarom investeren in een aspiratiedetectiesysteem voor kleine ruimtes?

Er zijn drie types van kleine ruimtes die veel baat zouden hebben van een vroege rookdetectie-eenheid.

1.     Serverruimtes en kleine datacenters

Veel bedrijven hebben een kleine ruimte of kamer die specifiek voorzien is voor hun server of klein datacenter. Terwijl deze ruimtes in grootte variëren, afhankelijk van het bedrijf, zijn sommige niet groter dan een kleine kast.

Traditionele optische puntdetectoren zijn geen goede oplossing voor deze ruimtes, gezien de nood voor koeling en ventilatie in deze server- en dataruimtes. De klassieke detectoren zullen moeite hebben met het oppikken van potentiële rook bij een brand door de continue luchtcirculatie in deze ruimtes. Een hooggevoelige aspiratiedetector ontwikkeld voor kleine ruimtes is de ideale oplossing in deze gevallen.

2.     Dicht verpakte HVAC toestellen

Net zoals bij de server- en dataruimtes hebben bedrijven hun verwarmings-en koelinstallaties ingesloten in kleine ruimtes en kamers. Luchtbehandeling en andere controleapparatuur zijn meestal in deze ruimtes te vinden voor gemakkelijke toegang voor onderhoud, herstelling en vervangen van filters etc.

Specifiek hebben deze ruimtes nood aan hooggevoelige aspiratiesystemen. Niet alleen wordt de luchtcirculatie verstoord door een HVAC systeem, maar bij een eventuele brand in deze ruimtes zou de rook in de ventilatiekanalen komen en dermate verdund worden dat traditionele detectoren de rook niet meer detecteren.

Het voorzien van hooggevoelige aspiratiesystemen in deze ruimtes beschermt dan ook de investering van de verwarmings-en koelinstallaties (herstellen kan duizenden euro’s kosten) en voorkomt de rookverspreiding doorheen het gebouw via de luchtkanalen.

3.     Generatorruimtes

De nood om constant ‘in bedrijf’ te zijn heeft vele bedrijven ertoe gebracht om een eigen noodgenerator te plaatsten, teneinde onafhankelijk te zijn van de elektriciteitsvoorziening van hun energieleverancier.

Deze generatoren bevinden zich meestal in speciaal uitgeruste ruimtes, gezien ze erg lawaaierig zijn bij gebruik. Deze ruimtes zijn meestal geïsoleerd van de rest van de gebouwen en dus ook van de rookdetectiesystemen.

Een extra uitdaging bij de generatorruimtes zijn de vrijkomende verbrandingsgassen van de generator.

VESDA VLQ is dé oplossing voor kleine ruimtes

Brand in kritische ruimtes kan een belangrijke onderbreking veroorzaken in de dienstverlening naar klanten toe en zelfs uiteindelijk leiden tot een volledig verlies van het bedrijf. Zeer vroege rookdetectie is de sleutel in branddetectie en het verminderen van de risico’s. Met de VESDA VLQ bestaat er nu een kosteneffectief alternatief om de middelen van het bedrijf te beschermen en de continuïteit te waarborgen:

  • Verschaft tijd voor vroegtijdig onderzoek naar een brand om de dienstverlening te garanderen
  • Simpel te installeren met verschillende bevestigingsopties
  • Uitzonderlijk kosteneffectieve aspiratie specifiek voor kleine ruimtes

VSK heeft jaren ervaring met VESDA aspiratiedetectiesystemen en is uw beste partner voor de beveiliging van deze specifieke ruimtes. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen met u contact op voor uw specifieke project.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email