Binneninstallatie: debietoptimalisatie van kunststofleidingen

Merkt u regelmatig dat het water uit uw kraan aan kracht verliest? De binneninstallatie van de woning bepaalt voor een groot deel of u op een comfortabele manier van het leidingwater kan genieten. Daarom is het belangrijk als opdrachtgever, architect en installateur goed na te denken over de materialen en de diameter van de buizen die u gebruikt in uw projecten.

80% minder drukverlies

Viega lanceert het nieuwe Smartpress-systeem van debietgeoptimaliseerde metalen verbindingen voor kunststofleidingen. De innovatie zit vooral in het feit dat er geen O-ring meer noodzakelijk is bij persverbindingen van roestvrij staal en brons. Kalibreren en uitzetten van buizen is daardoor verleden tijd.

De Smartpress-fittingen voor kunststofbuizen behalen 80% minder drukverliezen en hierdoor kan men de drinkwaterinstallaties opmkerkelijk kleiner dimensioneren, met een reducering van de opvoerhoogte van de pomp. Deze oplossing is energiezuiniger, heeft lagere investeringskosten en de drinkwaterkwaliteit gaat er op vooruit. Het gebruik van flexibele meerlagenbuizen is ideaal voor drinkwater- en verwarmingsinstallaties op verdiepingen.

Zeer lage Zeta-waarde

Door de vlakke afdichting wordt de diameter niet ingesnoerd door een O-ring. Hierdoor hebben alle bochten van het steunelement een debietgeoptimaliseerde geometrie en leidt dit dus niet tot drukverliezen. De smartpress-verbindingen hebben dan ook een zeer lage weerstandscoëfficiënt of Zeta-waarde. Door de slanke dimensionering bespaart men in materiaalkosten en kan men bij ontwerp van de sanitaire installatie een kleinere nominale breedte voorzien.

De grafiek verduidelijkt hoe gestroomlijnd de Viega Smartpress-verbinding (li.) is in vergelijking met een conventionele verbinding van kunststof of messing. (Grafiek: Viega)

Snel, accuraat en zonder O-ring

Installeren kan rechtstreeks van de rol en met slechts enkele vormstukken. De smartpress-verbindingen zijn uit roestvrij staal en brons en hebben geen O-ringen, maar hoog belastbare steunelementen van PPSU. Na het persen rust de buis volledig tegen deze steunelementen. Ontbramen, kalibreren en uitzetten – wat het meeste tijd neemt – is voorgoed verleden tijd. Voor de installateur betekent dit een aanzienlijke vereenvoudiging.  

De uit roestvrij staal of brons vervaardigde Viega Smartpress-verbindingen (hier in dwarsdoorsnede) hebben, in tegenstelling tot standaard persverbindingen voor meerlagenbuizen, een optimale stromingsgeometrie en worden zonder O-ring gebruikt. (Foto: Viega)

Met de bijbehorende persringen kunnen de Viega Smartpress-verbindingen ook op moeilijk bereikbare plaatsen of direct onder het plafond worden geperst. (Foto: Viega)
De Viega Smartpress-verbindingen hebben de Viega SC-Contur waardoor per ongeluk vergeten persverbindingen meteen opvallen. (Foto: Viega)

Garantie op betere drinkwaterkwaliteit

Dankzij de slanke dimensionering van het leidingsysteem wordt het water regelmatig ververst, waardoor het risico op stagnatie en besmetting afneemt en de kwaliteit van het drinkwater verhoogt. Ook bij gelijktijdig grote hoeveelheden water afnemen zorgt het Smartpress-leidingsysteem voor een comfortabele watervoorziening.

De debietgeoptimaliseerde Viega Smartpress-verbindingen uit koper ondersteunen met hun lagere stromingsweerstand een perfect hygiënisch ontwerp van drinkwaterinstallaties, hier met behulp van een dubbele muurplaat. (Foto: Viega)

Smartpress en verwarmingsinstallaties op verdiepingen

De flexibele en vormvaste buizen zijn bijzonder geschikt voor verwarmingsinstallaties. Voor de lancering van het Viega Smartpress-systeem waren er al een groot aantal praktijkgerichte bevestigingsvarianten en probleemoplossers verkrijgbaar. Zo maken de zeer betaalbare radiatoraansluitblokken (vanuit muur of vanop de vloer) en vooraf geïsoleerde leidingen een bijzonder eenvoudige en snelle verwerking mogelijk.

Het Viega Smartpress-programma bevat ook vele handige onderdelen voor verwarmingsinstallaties, zoals dit radiatoraansluitblok, waardoor de installatie nog eenvoudiger wordt. (Foto: Viega)

Meerlagenbuis blijft in vorm en knikt niet

Meerlagenbuis is verkrijgbaar in een lengte van 16 tot 63 mm (zowel geschikt voor klassieke verdiepingen installatie als voor stijg- en verdeelleidingen)

Meerlagenbuis bestaat uit PE-Xc-basisbuis, een aluminiumlaag en een PE-Xc-mantel. Deze samenstelling garandeert vormvastheid, betrouwbare zuurstofdichtheid en hoge belastbaarheid met eenvoudige installatie van op rol.

Viega ontwikkelde een handige brochure van het Smartpress-systeem met uitleg over het toepassen in drinkwater- en verwarmingsinstallaties op verdiepingen en een overzicht van het assortiment. Door het formulier in te vullen, ontvangt u deze brochure.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email