Vervolledig het brandwerend compartiment !

Brandcompartimentering is een essentieel onderdeel van passieve brandbescherming van gebouwen. Het basisidee hierbij is dat de brand en rook beperkt blijven tot één compartiment of de uitbreiding hiervan vertragen, zodat personen het gebouw veilig kunnen verlaten, de brandweer de brand efficiënt kan bestrijden en tot slot de financiële schade beperkt blijft.

 

Doorvoeren brengen de brandveiligheid in gevaar

Een brandwerend compartiment bestaat uit brandwerende wanden en plafonds. Doorvoeren zijn potentiele gevarenzones die de brandveiligheid in gedrang kunnen brengen. De openingen rond kabelgoten en leidingen kunnen een brand laten doorslaan. Elektriciteits-, gas- en andere nutsvoorzieningen zijn een noodzaak om elk gebouw zijn doel te laten vervullen. Het is daarom van groot belang dat deze noodzakelijke kanalen geen zwakke punten gaan worden binnen de brandcompartimenteringen van een gebouw.

 

Soudal heeft hier oplossingen voor om de veiligheid te waarborgen en toch deze noodzakelijke toevoer van elektriciteit en allerhande vloeistoffen toe te laten. De doorvoeren met o.a. metalen buizen, kabelbanen of gewone gaten (blank seals) dienen dus brandwerend afgedicht te worden. De brandweerstand van deze systemen moet worden getest volgens Europese normen in daartoe bestemde onafhankelijke laboratoria. Deze resultaten worden samengevat in de proefverslagen en classificatierapporten die opgevraagd kunnen worden.

 

Meer info : http://www.soudal.com/soudalweb/products.aspx?w=1&p=47&g=7

 

SOUDAL WINDOW SYSTEM, luchtdichte venster-aansluitssyteem

In de aanloop naar 2021 zal een geleidelijke verstrenging van het E-peil worden doorgevoerd. Vanaf 2014 zal E60 moeten gehaald worden, met een verplicht minimum aandeel aan hernieuwbare energie.

 

 

 

Het mag duidelijk zijn dat het stilaan zeer moeilijk wordt om die eisen te halen zonder aandacht te schenken aan luchtdichtheid. En dat is maar logisch ook, ongecontroleerde ventilatieverliezen zorgen immers voor heel wat warmteverlies, tocht, verslechte akoestiek en vochtproblemen. Een goede luchtdichtheid en een kwalitatieve gebouwschil gaan hand in hand.  Soudal Window System biedt hier de oplossing.

 

Het professionele venster-‘aansluitsysteem’

SWS is een combinatie van meerdere producten die de afdichting verzorgen tussen schrijnwerk en metselwerk. In nieuwbouw gaat het om een voeg van ±2 cm, maar SWS is uiteraard ook bruikbaar voor renovatie én voor alle types schrijnwerk: aluminium, hout en PVC. SWS biedt oplossingen voor zowel standaard opstelling als passiefbouw (massief-passief).

 

SWS is op verschillende parameters officieel getest en dit op verschillende opstellingen. Indien juist toegepast, biedt SWS oplossingen op 3 niveau’s :

 

  • Luchtdichtheid en dampdichtheid aan de binnenzijde
  • Optimale thermische en akoestische isolatie in het midden
  • Weer- en windbescherming aan de buitenzijde.

 

Over Soudal Window System verscheen op Bativox:

http://www.bativox.be/nl/soudal/artikel/466/perfectie-in-luchtdichte-vensteraansluiting-met-soudal-window-system/

 

Meer info : http://www.soudalwindowsystem.be/nl/