Als BEN-voorloper timmert Soudal verder aan de weg van luchtdichtheid, met nieuwe oplossingen voor het afdichten van naden, kieren en aansluitingen. Luchtdichtheid blijft immers, ondanks het ontbreken van een concrete eis, een zeer economische manier om het E-peil drastisch te doen dalen.

Met 2020 in het vooruitzicht en de BEN-standaard die op ons afkomt, zal de interesse in het thema luchtdichting alleen maar toenemen. Die bewustwording weerspiegelt zich ook in het sterk stijgend aantal metingen voor nieuwbouw. Ook renovatie komt in het vizier, en met het Renovatiepact wil Vlaanderen de snelheid waarmee het bestaande woningpark wordt aangepakt, duidelijk opdrijven. Luchtdichtheid hoeft niet per se ingewikkeld te zijn, net zo min als de producten die soelaas kunnen brengen. Wel spelen overleg en een goede coördinatie duidelijk in de kaart van deze route naar een kwalitatieve gebouwschil.

Vloeibaar

Uiterst gebruiksvriendelijk is dan ook het gloednieuwe Soudatight LQ, een vloeibaar, gebruiksklaar product dat eenvoudig met een muurborstel kan worden aangebracht op de zone die luchtdicht dient gemaakt te worden. Het betreft een hoogwaardige vezelversterkte polymeerpasta die uitdroogt tot een elastisch membraan. Eenmaal droog verandert het van kleur en kan het overpleisterd worden indien nodig. Het product is watergedragen, dus solventvrij en zeer emissie-arm; het voldoet in deze context aan de zeer strenge eisen van het EC1 Plus label. Gereedschap kan gewoon met water worden gereinigd.

Toepassing

Soudatight LQ kan worden gebruikt om naden en kieren te dichten (tot een paar millimeter kan dankzij de vezels overbrugd worden), maar uiteraard kan het ook over bredere vlakken worden aangebracht zoals bij vloer-wand aansluitingen of bij raamaansluitingen. In dat laatste geval kunnen mits combinatie met een goede kit aan de binnenzijde na het pleisteren (bv Acryrub SWS), eventueel de raamfolies worden weggelaten. Dat is dus mogelijk interessant indien buitenschrijnwerk al geplaatst is zonder folies. Echte ondergrondvoorbereiding is niet nodig, maar droogtijden kunnen wel verschillen naargelang de omgevingstemperatuur en de porositeit van de ondergrond. Voor steenachtige materialen mag die ondergrond ook lichtvochtig zijn.

Karakteristieken Soudatight LQ

  • Gebruiksklaar, aan te brengen met muurborstel
  • Vezelversterkt
  • Watergedragen, reukloos
  • Kleurindicator (droging)
  • Elastisch en luchtdicht
  • Zeer emissiearm (EC1 Plus)
  • Overpleisterbaar