Waterdichting van soprema op de hoogste watertoren ter wereld

Watertoren1
Watertoren6
Watertoren3

Een paar jaar terug klommen de specialisten van All Works At Height (AWAH) al in de touwen om te helpen bij de renovatie van de paddenstoelvormige watertoren in Mechelen-Noord. Dankzij die klus mochten ze onlangs wéér in de touwen klimmen, dit keer voor een renovatie van de allerhoogste watertoren ter wereld. En die staat gewoon aan de andere kant van de stad, in Mechelen-Zuid. Met de vloeibare waterdichting van SOPREMA kan die bijzondere watertoren er weer voor een langere periode tegen.

Water- én antennetoren

Het hoogste gebouw van Mechelen is niet de prachtige Sint-Romboutskathedraal met de 97,25 meter hoge toren. Een half uurtje wandelen verderop staat een vreemd, futuristisch ogend bouwwerk: dat is de watertoren van Mechelen-Zuid. Met een lengte van 143 meter is die niet alleen het hoogste gebouw van de stad, maar ook de hoogste watertoren ter wereld. De architect, professor Fernand Mortelmans, had eerder de paddenstoelvormige watertoren in Mechelen-Noord ontworpen – ‘slechts’ 54,8 meter hoog en zichtbaar vanop de E19. Als vervolgopdracht mocht hij een watertoren voor Mechelen-Zuid ontwerpen, maar die moest ook fungeren als antennetoren. Daarom werd het – in plaats van de typische paddenstoel – een hoge spits met een piek als zendmast voor radio, gsm-verkeer en voor de politie en brandweer.

Spectaculaire renovatie 

In 2015 startte de spectaculaire renovatie van de betonnen water- en antennetoren aan de Kruisbaan in het industriepark Mechelen-Zuid. Het hooggeplaatste waterreservoir uit 1979 kent een inhoud van 2.500 kubieke meter en bij de constructie was daarvoor al een kraan van 150 meter hoog nodig. Aannemer Renotec besloot op 113 meter hoogte een stalen constructie te monteren waaraan stellingen werden opgehangen. Hij zette daarvoor een mobiele kraan in. Zo werd de betonnen schacht gerenoveerd, vanaf de waterkuip op 53 meter hoogte tot aan het bovenste platform op 118 meter hoogte. Daarbij werd ook meteen de binnenzijde aangepakt.

Waterdichting boven water

Watermaatschappij Pidpa besloot vijf jaar later de onderhoudswerken aan de watertoren in Mechelen-Zuid voort te zetten. Dit keer is het onderste gedeelte van de betonnen schacht aan de beurt en wordt ook aan dakbedekking van het waterreservoir aangepakt. En daarbij zijn de hoogtewerkers van All Works At Height (AWAH) hard nodig. Met behulp van industriële touwtechnieken komen zij namelijk op de meest lastige en moeilijk bereikbare klussen. “Daardoor mochten we een paar jaar terug ook op de watertoren in Mechelen-Noord waterdichting aanbrengen tijdens het onderhoud”, vertelt projectmanager Koen Verellen. “En nu de watertoren in Mechelen-Zuid aan de beurt was, heeft aannemer Renotec ons weer gecontacteerd.” 

Advies van soprema

De dakrenovatie van de watertoren in Mechelen-Zuid was vergelijkbaar met die van Mechelen-Noord. Toch besloot AWAH eerst SOPREMA te bellen na het telefoontje van Renotec. Verellen: “In het verleden hebben we gewerkt met producten van De Boer. En die is onder dak bij SOPREMA gegaan, maar we hadden nog niet eerder met waterdichting van SOPREMA gewerkt. En zij hebben natuurlijk veel meer ervaring met hun waterdichting dan wij. Dus we konden hun advies goed gebruiken.” En dat beviel, want bij een volgende vergelijkbare opdracht belt de projectmanager gewoon weer voor advies. Daarbij helpt het dat hij bij SOPREMA terecht kan bij een vast aanspreekpunt. “Zeker als je zo’n specialistisch bedrijf hebt zoals AWAH, is het fijn dat ze je goed leren kennen. Zo begrijp je elkaar beter.”

Snelle vloeibare waterdichting 

SOPREMA is in Mechelen-Zuid komen kijken om een goed advies te kunnen geven over welke vloeibare waterdichting het beste was voor het waterreservoir. Omwille van de zeer ruwe en oneffen betonnen ondergrond werd er gekozen voor een met zand gevulde, egaliserende primer ALSAN 176RS. Vervolgens bestond de waterdichting uit een naadloze en gewapende waterdichting ALSAN 770 TX. Voor diverse detailleringen en aanwerkingen op onder andere bouten, waarbij geen wapeningsvlies kon gebruikt worden, diende er gewerkt te worden met de vezelversterkte afdichting ALSAN 075. Bovendien is het eenvoudig en snel aan te brengen en droogt het zeer snel. “Je hebt 15 tot 20 minuten verwerkingstijd, dus dat is goed te doen”, zegt Verellen. 

Werken op hoogte

De werken verliepen volgens de projectmanager bij de watertoren in Mechelen-Zuid voorspoedig. “Het enige probleem was het slechte weer. En dat is ook de enige beperking als je vloeibare waterdichting aanlegt: het mag niet te vochtig zijn”, zegt Verellen. “Verder moet je natuurlijk de producten naar boven krijgen en daarvoor is het soms wachten op de stellingen.” De renovatie van de waterdichting op zo’n spectaculaire watertoren lijkt weliswaar een enorme uitdaging, maar Verellen is daarvan niet onder de indruk. “We zijn als rope access bedrijf gewend     om te werken op hoogte. Het enige nadeel bij dit project? Dat het veel trappen naar boven lopen is.”

Wil je graag meer weten over het ALSAN vloeibare waterdichting gamma van Soprema? Vul het formulier in en je ontvangt de brochure.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email