EPS-platen en 0% hellingsgraad in het dak: een topcombinatie

Soprema

EPS – ook wel ‘piepschuim’ – is al langer gekend als thermisch isolatiemateriaal voor platte daken. Zo is zijn de ISOBOUW EPS Polytop-platen uiterst geschikt voor platte daken. Toch is het gebruik van EPS in daken met 0% hellingsgraad nog relatief nieuw.

Wat is EPS of geëxpandeerd polystyreen?

Even herhalen: EPS is een licht materiaal met goede isolerende eigenschappen, niet te verwarren met XPS of geëxtrudeerd polystyreen. EPS-isolatieplaten zijn licht, makkelijk te verwerken, ongevoelig voor vocht en schimmel én 100% recycleerbaar. Dit materiaal is dus ideaal als thermische isolatie van projecten die circulair bouwen.

EPS en 0% hellingsgraad in het dak

EPS verwerken in een dak met 0% hellingsgraad is nog relatief nieuw in België. In andere Europese landen is deze techniek wél al ingeburgerd. En da’s logisch, want EPS gebruiken in een plat dak heeft heel wat voordelen. Zo spaar je materiaal en dus ook kosten uit en moet je minder of zelfs geen hellingsbeton of hellingschape gebruiken. Op dit moment keurt het WTCB de combinatie van EPS-isolatie met een dak met 0% hellingsgraad goed, op voorwaarde dat het een retentiedak is dat ook nog aan enkele andere voorwaarden voldoet.

Waterstagnatie op een plat dak

Natuurlijk treedt er op een dak met 0% hellingsgraad waterstagnatie op. Omdat open waterstockage niet toegelaten is, moet je dus een gepaste methode voor waterretentie op het dak voorzien. Dat kan uiteraard in de vorm van een groendak. Vergeet niet om in het geval van een groendaksysteem isolatiemateriaal met de juiste druksterkte te kiezen.

Circulair bouwen met ‘piepschuim’: recycleerbare EPS-isolatie

Een ander voordeel aan EPS is dat het materiaal gemakkelijk recycleerbaar is – en al zeker wanneer het mechanisch bevestigd wordt. Mechanische bevestiging krijgt in België nog niet veel navolging, toch is het dé manier om tot een gesloten kring te komen en bouwmaterialen te hergebruiken. Bij partiële verkleving van de EPS blijft de recycleerbaarheid ook redelijk goed: de EPS-bolletjes leveren bijvoorbeeld geen problemen op voor het recyclageproces van bitumen (‘roofing’). Ten slotte wordt een deel van onze EPS-isolatie gerecycleerd tot XPS-isolatie.

Niet vergeten: dak compartimenteren

Ook de compartimentering van daken vond in België nog niet echt ingang. Bij daken met 0% helling is dat een goeie manier om grote waterschade bij eventuele lekkages te voorkomen. Mocht er een lek optreden, zorgt de compartimentering van een dak ervoor dat het water zich enkel over dat compartiment kan verspreiden. De waterschade blijft dus beperkt in vergelijking met de schade bij een niet-gecompartimenteerd dak. Zo blijft ook het grootste deel van het isolatiemateriaal droog. Waterstagnatie treedt vaker op bij dakdetails en de dakrand – kies daar dus voor kleinere compartimenten. Minstens zo belangrijk is het compartimentenplan, om snel lekkages te lokaliseren en te herstellen.

Soprema helpt je graag

Op zoek naar EPS-isolatie, of het antwoord op een vraag? Neem een kijkje in ons gamma, of contacteer een van onze experts via het formulier. Zij vertellen je ook met plezier over de Double Density EPS-platen waarvan de druksterkte bovenaan verschilt van die onderaan de plaat.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email