Hoe lang gaat roofing mee? Over de levensduur van bitumen

Soprema

Bitumineuze membranen (of ‘roofing’) zijn een betrouwbaar materiaal om daken waterdicht te maken. Of je nu voor APP (A-tactisch Propyleen) of SBS (Styreen Butadieen Styreen) kiest: de gemiddelde levensduur van bitumen ligt rond de 40 jaar, op voorwaarde dat het dakoppervlak jaarlijks onderhouden wordt.

De levensduur van bitumen

De plaatsing van de roofing speelt een cruciale rol in de levensduur van de membranen. Als de roofing niet zorgvuldig wordt aangebracht, kan er bijvoorbeeld blaasvorming optreden. Ook de dakdetails vragen om de nodige aandacht van de dakwerker. Door regelmatig op mankementen te controleren, kan ergere schade voorkomen worden.

Wat een dak lijden kan

Om het met de woorden van onze bitumenexpert Yves te zeggen: “Een dak verdient ons grootste respect: het trotseert elke dag de brandende zon of de bijtende koude om ons droog en warm te houden.” Uv-straling is inderdaad de grootste beproeving voor dakbedekking, naast andere weerelementen, zoals neerslag en wind, en bijbehorende temperatuurschommelingenAPP-bitumen is uv-bestendig, dankzij de polymeren in het materiaal. Plastomeermengsels hebben dus theoretisch geen uv-bescherming nodig, al is die bescherming wel aangewezen als je het regenwater op het dak wil gebruiken. Elastomeermengsels moeten wél beschermd worden tegen uv-straling. Boven op SBS-bitumen leg je dus nog een laag leislag of granulaten. Of in het geval van een dak met ballast: een laag grind.

Chemische resistentie en atg

Naast het weer en temperatuurschokken, heeft soms ook de geografische locatie van het dak invloed op wat het te verduren krijgt. Wie bijvoorbeeld in de buurt van een industriezone woont, kan hinder ondervinden van stoffen die bij regenweer neerslaan op het dak. Raadpleeg de EN 13707 voor een overzicht van de chemische resistentie van bitumen. Vergeet ook niet om altijd de ATG, DoP en technische fiches van onze producten te raadplegen.

Kan je de levensduur van roofing verlengen?

Net als een regelmatig onderhoud, kunnen een groendak en een koeldak een positief effect hebben op de levensduur van je dakbedekking. Een koeldak of cool roof wordt gemaakt met witgekleurde roofing, die het zonlicht sterker weerkaatst. De temperatuur op het dak blijft daardoor beduidend lager, waardoor het dak minder onderhevig is aan thermische schokken. Dat geldt ook voor groendaken: de beplanting op het dak biedt extra uv-bescherming en zorgt voor een stabielere temperatuur. Wist je dat ons dochterbedrijf IBIC expert is op het vlak van groendaken en bijvoorbeeld pioniert met hun innovatieve zoemdaken®?

Een vraag? Soprema helpt je graag

Op zoek naar advies over bitumineuze waterdichting? Dan staan onze experts met plezier voor je klaar – neem gerust contact met ons op. Zoek je een bepaald systeem? Neem dan een kijkje in onze keuzegids.

Wil je rechtstreeks een vraag stellen aan onze experten? Vul het formulier in en we helpen je verder.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email