Renovatie gepland? Ontdek de voordelen van een sarkingdak

Soprema

Tegen 2020 moest in Vlaanderen elk dak geïsoleerd zijn. Toch zijn er nog heel wat huizen zonder dakisolatie. Start u aan een renovatieproject? Dan is de sarkingmethode misschien wel wat u zoekt. Bij deze isolatieoplossing voor hellende daken komen de isolatieplaten bovenop de kepers of spanten terecht in plaats van ertussen. U isoleert het dak dus langs de buitenkant. In dit artikel komt u te weten hoe deze methode in zijn werk gaat en wat de voordelen precies zijn.

Wat is een sarkingdak?

Bij een sarkingdak komt de isolatie aan de bovenzijde van de draagconstructie – op de kepers – te liggen. Dat is meteen de reden waarom sarkingdaken zo populair zijn bij  : er hoeft niets te veranderen aan de bestaande binnenafwerking. Een sarkingdak wordt doorgaans in vijf stappen geplaatst:

  1. De huidige dakbedekking wordt verwijderd. De dakwerkers halen de pannen of leien van het dak en verwijderen het latwerk. Eventueel aanwezige isolatie blijft gewoon liggen.
  2. Vervolgens brengen ze een dampscherm. Deze stap is cruciaal om condensatieproblemen te voorkomen.
  3. De nieuwe isolatie, zoals de PUR- en PIR-platen van SOPREMA, komt bovenop het dampscherm terecht. Dat maakt een volledig ononderbroken isolatieschil
  4. Het vakkundige team brengt onderdakfolie op de isolatie aan en plaatst dan het latwerk van het onderdak.
  5. Ten slotte leggen ze de nieuwe pannen of leien op het latwerk en de dakrenovatie is klaar!

Vier mooie voordelen van een sarkingdak

Een sarkingdak laten plaatsen is niet goedkoop, maar u krijgt er wel veel voor terug. Kende u deze vier voordelen al?

  • Voor wie aan de binnenzijde van zijn woning geen plaats heeft voor (bijkomende) isolatie of sowieso al van plan was om zijn dakbedekking te vervangen, is een sarkingdak een prima oplossing.
  • Door isolatiepanelen op de naden af te tapen ontstaat er een ononderbroken en luchtdicht isolatieschil en is er minder kans op koudebruggen.
  • Het dakhout blijft beter beschermd doordat de isolatie erop ligt.
  • De plaatsing van een sarkingdak gebeurt relatief snel.

Soprema helpt u graag

Meer weten over de isolatie van uw dak? Neem gerust contact op met onze SOPREMA experts via het formulier. Bracht u al een bezoekje aan SOPRACITY? In deze virtuele stad tonen we bouwoplossingen van de toekomst voor grote en kleine projecten.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email