Overzicht van thermische isolatie: PIR, PUR, XPS, iets anders?

Soprema

Een kwalitatieve thermische isolatie van uw woning is ontzettend belangrijk. U verbetert er niet alleen de EPC-waarde van uw huis mee, maar bespaart ook nog eens flink op verwarmingskosten. Bovendien draagt u door een goede thermische isolatie ook uw steentje bij aan het milieu. Daarom worden de isolatienormen dan ook almaar strenger. Zo verplichtte de isolatienorm 2020 de isolatie van alle platte en hellende daken, ook bij renovatie. Voor de isolatienorm 2021 moet u aan drie van in totaal zes isolatie-eisen voldoen. Daarover en over de verschillende materialen om thermisch te isoleren, leest u hier meer.

Isolatienorm 2021

Terwijl de isolatienorm van 2020 verplichtte dat elk dak, aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 2006, geïsoleerd werd, komen er nog enkele extra eisen bij in de isolatienorm 2021. Wie sinds begin 2021 een woning koopt, is verplicht om binnen de vijf jaar aan drie van de volgende zes isolatie-eisen te voldoen:

  • Het dak van de woning is geïsoleerd
  • De muren van de woning zijn geïsoleerd
  • Het profiel en de beglazing van de vensters zijn aangepakt.
  • De woning moet uitgerust zijn met vloerisolatie
  • De condensatieketel is minder dan vijftien jaar oud
  • De woning maakt gebruik van een hernieuwbare warmtepomp of zonneboiler

XPS: een veelgebruikt isolatiemateriaal

Sinds eind 2020 produceren we ons volledige XPS-gamma  in onze gloednieuwe fabriek in het Limburgse Tongeren. Het productieproces van XPS verloopt volledig op klimaatvriendelijke wijze met gesofisticeerde CO2-technologie. Bovendien is het materiaal 100% recycleerbaar. XPS is uiterst geschikt voor het isoleren van parkings, vloeren met hoge belasting en de gehele bouwschil. Daarnaast is dit isolatiemateriaal ongevoelig voor vocht en hebben de platen een uitstekende druksterkte.

EPS

EPS is in de volksmond ook wel bekend als ‘piepschuim’. Het materiaal is makkelijk en veilig te hanteren. EPS-platen zoals NEOSTIR 029 zijn een goede keuze voor het isoleren van platte daken. Wist u trouwens dat SOPREMA sinds kort exclusief verdeler is van ISOBOUW EPS-isolatie? Neem gerust contact op via het formulier voor meer informatie.

PIR & PUR

PIR en PUR zijn zeer goede isolatiematerialen met een zeer lage lambda-waarde. Zelfs met een geringe dikte doen deze materialen het uitstekend als thermische isolatie. PIR en PUR zijn licht en daardoor makkelijk te plaatsen. Beide materialen geven geen irritatie aan ogen, huid en luchtwegen. Ook niet onbelangrijk: PIR en PUR werken brandvertragend!

Houtvezels

Werkt u of uw klant graag met natuurlijke materialen? Dan biedt PAVATEX u de perfecte isolatie met houtvezels, gemaakt van resthout uit houtzagerijen. Het produceren van de vezels vraagt minder energie dan de productie van andere isolatiematerialen. Houtvezel is, kortom, een milieuvriendelijk product. Maar het heeft nog veel andere voordelen: het materiaal ademt, isoleert ook nog eens akoestisch én is een brandveilige keuze. Bij brand vormt zich namelijk een gecarboniseerde laag op het oppervlak van de PAVATEX-panelen. Door deze laag laten de panelen geen zuurstof door en zo beletten ze dat het vuur aanwakkert. Houtvezelisolatie is dan ook populair in combinatie met houtskeletbouw. Het materiaal is geschikt voor het isoleren van geventileerde wanden, combinaties met crepi en zelfs voor circulair bouwen.

Wilt u meer weten over onze verschillende isolatiematerialen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via het formulier. Vergeet niet om steeds de DoP van isolatiematerialen te bekijken.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email