Dit moet u weten over vloerisolatie

vloerisolatie

Wie isolatie zegt, heeft het over isolerende materialen voor het dak, toch? Niet altijd. De isolatie in het dak is een belangrijk onderdeel van de volledige isolatieschil, maar volstaat lang niet om te beantwoorden aan de strikte Belgische isolatienormen. Om een aangenaam binnenklimaat te creëren, moet u een luchtdichte, goed geventileerde enveloppe van de woning maken. Niet alleen het dak, maar ook de muren, de fundering en de vloer moet u daarom degelijk isoleren. Dat laatste onderdeel van de woning is namelijk verantwoordelijk voor maar liefst 25% van het totale energieverlies. Een vloer correct en voldoende isoleren betekent dus een flinke besparing op de energierekening. Maar welk materiaal is nu het meest geschikt voor vloerisolatie? Welke isolatie is uiterst milieuvriendelijk? En kunt u – naast thermisch – ook akoestisch isoleren? In dit artikel zetten we alles over vloerisolatie op een rijtje.

Vloeren isoleren met PUR

Wie thermische vloerisolatie zoekt, komt al snel bij PUR uit. Polyurethaan is beschikbaar in harde platen die makkelijk en snel te plaatsen zijn dankzij een handig tand- en groefsysteem. Daarnaast zijn ze perfect te gebruiken in combinatie met vloerverwarming: een groot voordeel, aangezien steeds meer mensen voor deze manier van verwarmen kiezen. Daar zit het groeiende aandeel warmtepompen zeker voor iets tussen.

De opbouw van een geïsoleerde vloer bestaat uit een draagvloer in beton, waarop PE-folie geplaatst moet worden. Daarbovenop komt SOPRATHEM ALU, PUR-isolatie met een meerlaagse aluminium cachering. Deze isolatieplaten hebben een zeer lage lamba-waarda, waardoor ze zelfs in een geringe dikte perfect isoleren. U kunt de naden van de platen lucht-, damp- en waterdicht afwerken met EFIBANDE BUTYLE, een zelfklevende tape versterkt met een aluminium complex. Vervolgens moet u opnieuw een PE-folie aanbrengen waarop de vloerverwarming geplaatst kan worden. Een dekvloer (chape), eventueel met tegels, maakt het plaatje compleet.

Om vervelende contactgeluiden te vermijden en om te verhinderen dat de vloerbedekking bij uitzetting onder invloed van warmte barst, moet u altijd voldoende ruimte tussen de dekvloer (chape) en de muren vrijhouden. Daarom plaatst u de EFIRIVE na de isolatie. Breng de randisolatie gedeeltelijk aan op de vloerisolatie en gedeeltelijk omhoog tegen de wand. Nadien kan de dekvloer gestort worden.

… Of met XPS

Ook XPS komt zeker in aanmerking als kwalitatieve vloerisolatie. Het materiaal is vochtbestendig en neemt dus geen water op. Daarnaast is geëxtrudeerde polystyreen erg drukvast, en dus geschikt voor industriële vloeren die veel gewicht moeten dragen. In dat geval heeft u de keuze tussen XPS 500 (met een druksterkte van 500 kPa) en XPS 700 (met een druksterkte van 700 kPa). De opbouw van vloeren met XPS is gelijk aan die met PUR-isolatie. U kunt het materiaal dus ook combineren met vloerverwarming.

Ecologische vloerisolatie van Pavatex

Voor vloeren die niet op de gelijkvloers, maar op een verdieping gelegen zijn, bestaat er ook een uiterst ecologisch isolatiemateriaal: PAVATEX. De harde en zachte platen bestaan uit houtvezels afkomstig uit houtresten van zagerijen. We kiezen er bewust voor om geen bomen te kappen voor dit milieuvriendelijke product. Naast zijn groene karakter heeft PAVATEX nog tal van andere voordelen. Het materiaal beschermt uitstekend tegen hitte en koude én werkt ook nog eens akoestisch isolerend.

Akoestische vloerisolatie

Maar PAVATEX heeft nóg een groot voordeel: de platen verminderen lawaaihinder aanzienlijk. Voornamelijk in appartementen kunnen contactgeluiden – de voetstappen van de bovenbuur of schuivende stoelen – een bron van ergernis zijn voor bewoners. Dankzij hun hoge massadichtheid en hun poreuze vezelstructuur absorberen de PAVATEX-platen geluidsgolven, waardoor storende geluiden verminderen en het leefcomfort verbetert.

Om een akoestische tussenvloer op te bouwen, start u met het aanbrengen van PAVAFLEX PLUS als isolatie tussen de houten balken en kepers op het plafond van de onderverdieping. Daarop legt u de PAVACOUSTIC 27S-platen die u tot slot kunt bedekken met een vloerafwerking naar keuze. Deze platen hebben een handig tand- en groefsysteem en zijn ideaal in combinatie met een gelijmde parketvloer.

Neem een kijkje in Sopracity

Wilt u de bovenstaande isolatiesystemen visueel voorgesteld zien, mét bijbehorende uitleg? Breng dan zeker een bezoek aan SOPRACITY, de virtuele stad van SOPREMA. Daar vindt u tal van voorbeeldprojecten in verschillende segmenten – van privéwoningen tot ziekenhuizen, scholen of kantoren – met mogelijke systemen en oplossingen. Uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen met een van onze isolatiespecialisten via het formulier. Zij nemen graag de tijd om voor u de ideale oplossing op maat te vinden.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email