Wat kiezen: EPS- of XPS-isolatie? Hier zijn de verschillen

WEB
LogoV1
TOPOXCUBERSL

Het soort isolatiemateriaal dat u gebruikt in een gebouw bepaalt of u de almaar strenger wordende energienormen haalt of niet. EPS en XPS zijn twee veel gebruikte materialen met elk hun specifieke kwaliteiten. We zetten de verschillen tussen beide op een rijtje, zodat u zeker weet welk isolatiemateriaal de beste keuze is voor uw project.

Wat is EPS-isolatie?

EPS of geëxpandeerd polystyreen is u misschien beter bekend als piepschuim. Iedere kubieke meter EPS bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes of parels. Elke parel telt ongeveer 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. EPS bestaat qua volume dus slechts voor ongeveer 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Stilstaande lucht is de beste thermische isolator en dus is EPS een uitstekend isolatiemateriaal.

EPS is bijzonder vriendelijk voor de portemonnee, licht van gewicht en eenvoudig te verwerken. EPS is meestal wit, maar is ook beschikbaar in een grijze variant: in dat geval heeft de EPS een beter isolerend vermogen. Omdat EPS slechts uit één materiaalsoort bestaat, is het ook makkelijk te recycleren.

EPS is al meer dan vijftig jaar een populair isolatiemateriaal en bestaat in drie soorten:

  • Op maat gesneden platen, zoals NEOSTIR CL 100 van SOPREMA, zijn erg geschikt voor de isolatie van platte daken.
  • Geperste platen in een mal
  • Losse bolletjes als na-isolatie van spouwmuren. NEOSTIR 029-isolatieplaten hebben echter een betere kwaliteit.

De eigenschappen van XPS

XPS of geëxtrudeerd polystyreen is verkrijgbaar in vlakke isolatieplaten. De gesloten cellenstructuur levert heel wat voordelen op. Zo zijn de platen …

  • uitermate vochtwerend, waardoor ze de enige isolatieplaten zijn die in een omkeerdak mogen gebruikt worden. Maar ook onder de grond, zoals voor de isolatie van funderingsmuren, aarden ze goed.
  • beschikbaar in erg hoge druksterktes, waardoor het isolatiemateriaal ook geschikt is voor bijvoorbeeld de isolatie van parkings.
  • bestand tegen schimmels en micro-organismen.
  • licht van gewicht en eenvoudig te snijden en verwerken, zonder huidirritatie.
  • honderd procent recycleerbaar.

De XPS SL-platen van SOPREMA zijn in elk geval een goede optie.

XPS versus EPS-isolatie

Zowel EPS-isolatie als XPS-isolatie garanderen een uitstekende thermische weerstand. Toch zijn er twee belangrijke verschillen:

  1. Druksterkte: XPS heeft een hogere celdichtheid, waardoor het beschikbaar is in hogere druksterktes dan EPS.
  2. Waterdampdiffusieweerstand: de waterdampdiffusieweerstand van EPS bedraagt 30-70, terwijl die van XPS 80-250 bedraagt. EPS is iets meer doorlaatbaar voor lucht en vocht waarbij XPS beter resistent is tegen waterdamp. Voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, kiest u daarom dus het best voor XPS.

Wilt u hulp om voor uw bouwproject de juiste keuze te maken? Vul het formulier in en de Soprema experten nemen graag met u contact op. 

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email