SOPREMA brengt bouwknopen internationaal mee tot leven

Soprema
Soprema

Een woning is maar zo energiezuinig als zijn zwakste schakels, de bouwknopen. Op deze plaatsen komen vaak verschillende constructieonderdelen samen, dit maakt de uitvoering van de bouwknopen in de praktijk vaak complex. Een zorgvuldige uitvoering is onmisbaar voor de creatie van een gebouw met minimaal energieverlies en een laag energieverbruik. De sector wacht al lang op gebruiksvriendelijk en toegankelijk didactisch materiaal om een correcte uitvoering van de bouwknopen op de werf kracht bij te zetten. Deze problematiek inspireerde SOPREMA nv om actief mee te werken aan het project IWT-TETRA project ‘Uitvoeringsleidraad voor EPB-aanvaarde bouwknopen’ opgezet door Filip van Langenhove en Stijn Van der Meersch. Beide onderzoekers maken deel uit van onderzoekskern DUBiT (Duurzaam Bouwen doe je in Team) van de Odisee hogeschool in Aalst.

Bouwknopen stap voor stap geïllustreerd

Het onderzoeksteam ontwikkelde met de steun van de bouwwereld en sectororganisaties een webapplicatie om uitvoerders op de werf een helder inzicht te geven in hoe bouwknopen stap voor stap  zijn opgebouwd. SOPREMA steunde het project niet enkel financieel maar bood ook de nodige expertise op het vlak van waterdichting en isolatie tijdens de “making of” van de applicatie. De boeiende interactie tussen de academische- en bedrijfswereld zorgen voor een knappe website met handige en bovendien waarheidsgetrouwe 3-dimensionale animaties. Deze animaties worden aangevuld met handige tips en vormen zo een nuttig werkinstrument voor de complete bouwwereld: zowel tijdens ontwerp als uitvoering.

Gratis webapplicatie: handig te gebruiken zowel op kantoor als op de werf

De applicatie zorgt voor een heldere communicatie over de bouwknoppen: beter inzicht zorgt voor minder uitvoeringsfouten wat resulteert in een kwalititatief maar vooral een financieel interessant eindresultaat. De webapplicatie is vrij beschikbaar via de de website http://bouwknopenuitvoeren.be en wordt permanent geüpdate. De app mocht zowel in binnen- als buitenland (The Duurzaam Salland Daily, HLN, Flanders Today, Belgian Research in Europe, enz.) op veel media-aandacht rekenen en wordt momenteel veelvuldig gebruikt door werfleiders, projectvoorbereiders, uitvoerders, secundaire scholen, hogescholen en VDAB. 

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email