Bedieningskoorden van binnenzonwering en raamdecoratie zijn een risico voor kleine kinderen. Het CEN (het Europees Comité voor Standaardisatie) introduceerde daarom drie nieuwe CEN-normen voor binnenzonwering die het risico op ongelukken met de bedieningskoorden moet verkleinen. Deze normen hebben inmiddels de status van geharmoniseerde normen gekregen wat betekent dat de fabrikant die hieraan voldoet, vermoed wordt de veiligheidseisen na te leven en dus veilige producten op de markt te brengen.

 

De Europese Commissie heeft om nieuwe CEN-normen verzocht, na een reeks ongelukken de voorbije jaren waarbij jonge kinderen gekneld raakten in de bedieningskoorden en -lussen. Door de invoering van de normen (EN 13120:2009+A1:2014, EN 16433:2014 en EN 16434:2014 - bescherming tegen verwurging met kettinglussen en koorden) is men verplicht om in woningen alsook in gebouwen waar kinderen tussen 0 en 42 maanden mogelijks vertoeven, een veilige oplossing te installeren.

 

Er mogen nu nog slechts drie bedieningssystemen worden gebruikt bij nieuwe installaties:

  • een bedieningslus met een breakaway-systeem (de lus breekt na 5 seconden als een gewicht van meer dan 6 kg op de trekkoord wordt uitgeoefend);
  • een bedieningslus met vast opspansysteem;
  • een bediening met trekkoorden op 150 cm boven de vloer (buiten bereikbaarheid van kinderen).

 

Bestaande installatie: motorisering

“Producten die nu op de markt komen, moeten voldoen aan de nieuwe CEN-normen. Maar door te kiezen voor het motoriseren van de raamdecoratie (binnenzonwering, gordijnen, …) voldoe je onmiddellijk aan deze nieuwe normen. Want met een gemotoriseerde oplossing heb je immers geen bedieningskoord of -ketting meer nodig”, vertelt Philippe Bonneel, Business Development Manager bij Somfy, marktleider in huisautomatisering en gemotoriseerde oplossingen voor onder meer zonwering, rolluiken, raamdecoratie en gordijnen.

 

“Motorisering kan niet alleen bij nieuwe installaties, ook bestaande raamdecoratie kun je ermee veiliger maken. Er bestaan nu batterij-aangedreven motoren voor raamdecoratie waardoor extra kapwerk en bekabeling overbodig worden. Door de raamdecoratie te voorzien van een motor voldoe je aan de strengste veiligheidsnormen, daarnaast creëer je ook nieuwe mogelijkheden en extra comfort. En je kan deze op een eenvoudige manier integreren in de huisautomatisering.”

 

Enkele tips

Er zijn huizen en gebouwen waar binnenzonwering of raamdecoratie reeds aanwezig is. In afwachting van de motorisering hiervan, heeft Somfy een aantal tips voor ouders van jonge kinderen:

  • Zorg ervoor dat je de koorden op afstand van jonge kinderen houdt;
  • Plaats kindermeubilair (bedje, wieg, verzorgingskussen) zo ver mogelijk weg van binnenraamdecoratie met koorden;
  • Vermijd dat de koorden draaien en een lus maken. Knoop ze om die reden ook niet samen.