Energiebesparing, luchtkwaliteit en thermisch en visueel comfort belangrijkste drijfveren

Facilitaire voorzieningen bij gebouwen in de gezondheidszorg en bij schoolgebouwen krijgen steeds meer aandacht. Dat is ook te merken aan de eerste kwartaalcijfers van de Belgische projectenafdeling van Somfy. Het bedrijf boekte een omzetgroei van 50 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2013 en dankt dit succes aan de toenemende vraag naar besturingssystemen en gevelautomatisatie in twee sectoren: de zorg en het onderwijs.

 

‘Scholen van Morgen’ ijveren voor optimale leeromgeving

Gebouwen voor onderwijs of zorgverlening moeten in eerste instantie comfortabel onderdak bieden. Daarbij hebben factoren zoals ventilatie en lichtregulatie een positieve invloed op een spoedig herstel of op de leerprestaties. Vandaag speelt echter ook het beheer van de energie- en onderhoudskosten een steeds groter wordende rol.

 

“Grote gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en woonzorgcentra kunnen dankzij automatisatie van zonwering, ventilatie en koeling een groot voordeel halen. Niet alleen wordt het visueel en thermisch comfort verhoogd, ook de energie- en onderhoudskosten worden verlaagd. Een school die volledig kiest voor passief bouwen kan de energiefactuur zelfs tot 75 procent doen dalen. Dat is waarom we de laatste maanden ook veel vraag krijgen vanuit de DBFM Scholen van Morgen”, verklaart Gunter Lories, departementshoofd bij Projects by Somfy.

 

 

Vraag KNX-aanbod meer dan verdubbeld

Op productniveau kennen KNX-oplossingen de grootste groeispurt. Vooral bij projecten waar al één of meerdere toepassingen voor gebouwbeheer zijn geïnstalleerd, kennen de KNX-oplossingen van Somfy gemakkelijk ingang. Gunter: “De KNX standaard biedt heel wat voordelen op het vlak van interoperabiliteit en flexibiliteit. Facility managers hoeven geen rekening te houden met de verschillende fabrikanten. Als we horen dat er bijvoorbeeld al een oplossing aanwezig is voor het beheer van de verlichting, verwarming, beveiliging, audio of zelfs video, is zonwering integreren met KNX zonder twijfel de snelste en efficiëntste oplossing.”

 

Totaalconcept à la Résidence Palace

Somfy wil in 2014 nog meer inzetten op all-in-one concepten zoals het prestigieuze “Ei van Van Rompuy” in Résidence Palace waarbij het bedrijf alles installeert: van de motoren over de zonwering en sensoren tot zelfs de bekabeling. “We zien zeker groeipotentieel voor deze totaalpakketten. Voor de klant betekent dit namelijk meer transparantie en duidelijkheid dankzij één aanspreekpunt, voor ons betekent dit meer controle. Daarnaast willen we echter onze aanwezigheid in de zorg blijven onderhouden en ons aandeel in de Scholen van Morgen verder vergroten. Het belooft zeker nog een interessant jaar te worden.”, besluit Gunter. 

 

Wilt u ondersteuning voor de aansturing van zonweringen, aarzel niet en neem contact op met Somfy via de oranje knop onderaan dit artikel.