Somfy, specialist in huisautomatisering en gemotoriseerde oplossingen in en rond het huis, introduceert vandaag een compleet nieuwe versie van zijn smart home systeem TaHoma. Met deze nieuwe versie maakt Somfy het begrip ‘smart homes’ nog concreter en eenvoudiger.

Via Somfy TaHoma, het draadloze bedieningssysteem voor huisautomatisering, kan de bewoner diverse toepassingen in zijn woning aansturen, waaronder rolluiken, zonweringen, verlichting, verwarming, dakramen en poorten. Hij kan de woning tevens monitoren en krijgt feedback zodat hij perfect weet wat er gebeurt in zijn huis. Hij kan dit doen als hij thuis is of via zijn smartphone/tablet ook vanop het werk of vanop vakantie.

Eenvoudiger en intuïtiever in gebruik

Somfy nam de interface grondig onder handen. Als je de app opent, krijg je op het beginscherm een panoramisch overzicht van de woning, inclusief de diverse elementen rondom het huis: terras, garage, en de poort van de oprit. TaHoma geeft je direct de status van het huis. Zo kun je nog sneller tot 15 producten (rolluiken, verwarming, alarm, zonwering, ..) bedienen en monitoren.

Bediening van de toepassingen is nu nog makkelijker: je hebt nog minder clicks nodig om producten te bedienen. Aan de linkerzijde van de interface staan drie intuïtieve menus:

  • Scenario’s waarbij je met één druk op de knop meerdere toepassingen aanstuurt.
  • Agenda waarin je een typische dag met scenario’s kan invullen. Je kan een heel jaar van tevoren programmeren en uiteraard ook een weekend-modus creëren.
  • Smart programma’s: met dit menu maak je ‘voorwaardelijke’ en uitgebreide scenario’s aan die zich bijvoorbeeld aanpassen aan de weersomstandigheden.


Ook technisch is de nieuwe TaHoma eenvoudiger. Het systeem gebruikt bijvoorbeeld de nieuwe HTML5-standaard waardoor je minder afhankelijk bent van het besturingsysteem (iOs, Android, Windows) en je een perfect en identiek beeld krijgt op zowel smartphone, tablet als pc.

Meer mogelijkheden

Somfy biedt met TaHoma 2.0 de gebruiker een aantal nieuwe features. Het start met de eenvoudige interface waar je meer mogelijkheden krijgt om je woning (visueel) te configureren. Je kiest het type woning, aantal verdiepingen, aantal kamers en andere elementen zoals een veranda. Ook de omgeving kan je waarheidsgetrouw nabootsen met terras, tuin of garage.
Een andere nieuwigheid in TaHoma 2.0 is het gebruik van een jaarkalender waarmee je naast de weekkalender ook scenario’s over het gehele jaar kan inplannen.

Ten opzichte van de eerste versie heb je met TaHoma 2.0 toegang tot voorwaardelijke scenario’s en kun je tot zes functies koppelen aan het gebruik van sensoren. Zo kan het gordijn op een zonnige winterdag overdag automatisch open blijven als het binnen koud is (dit bespaart energie) en ’s avonds dan weer automatisch sluiten zonder tussenkomst van de gebruiker.

Nieuw is eveneens de waarschuwingsdienst die het veiligheidsgevoel verhoogt.

Meer producten en nieuwe partners

De lancering van deze TaHoma 2.0 is voor Somfy de gelegenheid om ook het pakket producten en partners die TaHoma compatible zijn uit te breiden. Er zijn nu meer dan 100 producten die verbonden kunnen worden met TaHoma. Via een micro-ontvanger voor verlichting en nieuwe plugs kan de gebruiker nu nog meer verlichtingsproducten in de woning aansturen. Beide varianten (aan/uit en een dimbare variant) werken met terugkoppeling en geven de gebruiker dus feedback over hun status.
Daarnaast kondigt Somfy een aantal nieuwe partners aan van wie de producten aan te sturen zijn via TaHoma. Bestaande samenwerkingen met onder meer Velux, Hitachi en Honeywell, worden aangevuld met Danfoss (radiatorknoppen) en Philips Hue (verlichting). 

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe TaHoma versie wordt automatisch beschikbaar gemaakt vanaf 22 juni.
Gebruikers kunnen de app gratis downloaden voor iOS of Android.
De Somfy TaHoma heeft een adviesprijs van 499 euro.

Verkooppunten zijn te vinden op: www.somfy.be