Vijf goede redenen om meer te kunnen genieten

De lente is in het land en de zomertijd is alweer geruime tijd actief. Dus leven we terug op het ritme van de zomer. Dat betekent warmere temperaturen en langer genieten van de zon op je terras. Zonwering en terrasoverkapping kunnen dan een welkome bescherming bieden en wij geven je vijf redenen waarom een geautomatiseerde zonwering een meerwaarde kan bieden.

1. Meer comfort

Als je op het terras aan het genieten bent van een lekkere aperitief, dan wil je niet opstaan om de zonwering manueel te openen. Een gemotoriseerde en geautomatiseerde zonwering biedt je meer comfort: één druk op de knop van de afstandsbediening en de zonwering gaat open. Ook voor ouderen die moeilijk te been zijn en minder kracht hebben, is de afstandsbediening veel gemakkelijker te bedienen dan alles manueel te moeten openen. 
Voor technologie-lovers: je kan de afstandsbediening ook vervangen door een app en via je smartphone of tablet de zonwering bedienen.

2. Leven op tempo van de zon

De zon doet iedereen opfleuren. Door het gebruik van sensoren en automatisch geregelde zonwering kan je het huis doen leven op het tempo van de zon. Staat de zon hoog, dan staat de zonwering ook hoog. Is er veel bewolking op een zomerdag, dan zal de zonwering niet openstaan zodat je binnen in huis voldoende licht binnen krijgt. En als je dit koppelt aan een huisautomatisering-oplossing (zoals TaHoma van Somfy), dan kun je scenario’s creëren: een druk op de scenario-knop en de zonwering gaat dicht, de lichten dimmen…

3. Optimalisatie van je investering in zonwering

Eenmaal je beslist om zonwering te installeren, wil je deze investering ook laten renderen. Wat heb je eraan als je pas ’s avonds, als je thuiskomt van je werk, de zonwering neerlaat. Het warmste van de dag is dan al voorbij. Met als gevolg dat de temperatuur binnenshuis gestegen is en de airco op volle toeren mag draaien om een aangename temperatuur te creëren. Automatiseren van de zonwering levert een energiebesparing op. Recent onderzoek (door TNO in Nederland) leert ons dat automatisch geregelde buitenzonwering in een appartement tot 14% energiebesparing kan opleveren.

4. Je huis is meer waard

Het klopt dat een geautomatiseerde zonwering is een meerkost ten opzichte van een manueel gestuurde zonwering. Maar die kleine investering geeft je woning wel extra waarde. Toch creëert het een meerwaarde voor je woning. Vergelijk het met automatische airco in de wagen. Bij aanschaf van de wagen zal deze optie ook iets meer kosten. Maar je zal er tijdens het rijden al onmiddellijk voordeel van hebben. En als je de wagen op de tweedehandsmarkt aanbiedt, zal die meer waard zijn dan een wagen zonder airco. En je woning zal sneller een koper vinden of je kunt een hogere huurprijs vragen.

5. Inbrekers afschrikken


Niemand wordt graag geconfronteerd met een inbraak. Maar wist je dat - naast alles goed afsluiten - elementen die je aanwezigheid simuleren ook potentiële inbrekers kunnen afschrikken? Door je zonwering te automatiseren (en eventueel te koppelen aan een sensor), zal de zonwering automatisch opengaan en sluiten op het moment dat de zon actief is. Dat geeft de indruk dat iemand deze bedient en thuis is. Weg inbreker.