Een kijk op de verbindingen bij industriŽle kapconstructies

IMAGE1

Bevestigingen en verbindingen bij industriële kapconstructies zijn een hot item. We kennen allemaal de houten draagconstructies die worden gebouwd vooraleer het hellend dak erop ligt. Meer dan 70% van de huizen zijn op deze manier gebouwd. Sommige rusthuizen, appartementsgebouwen, kantoorgebouwen… met hellende daken, worden ook voorzien van deze houten draagconstructies.

De verbindingen en bevestigingssystemen die in dit type kapconstructies worden gebruikt zijn zeer divers. Het gaat om ophangbeugels, hoekijzers, kolomvoeten…

Om een kwalitatief resultaat te verkrijgen, moeten de berekening, fabricage en plaatsing worden uitgevoerd volgens de regels van de kunst, d.w.z. in overeenstemming met de DTU31.3. Het loont dan ook de moeite om hier even bij stil te staan.

Maar wat is nu zo’n industriële kapconstructie?

De basis van de industriële kapconstructie is het gebinte. In Frankrijk liggen de meest gebruikte diktes tussen 36 en 38 mm. De spanten worden uit één stuk gemaakt en komen in één geheel op de werf.

Afhankelijk van de geometrie, het vervoer of de toegankelijkheid op de werf, kan het in twee delen worden gesplitst. Geperforeerde platen zoals NP-perforatieplaten of PL-verbindingsankers worden gebruikt om de twee delen met elkaar te verbinden.

Meerdere gebinten samen monteren

In het algemeen worden de gebintes ontworpen in enkellaags, dat wil zeggen dat ze uit slechts één dikte bestaan. Afhankelijk van het bouwproject kan het nodig zijn om meerdere lagen  samen te voegen om de prestaties te verbeteren.

In dit geval wordt de voorkeur gegeven aan het gebruik van schroeven om ze efficiënt te verbinden (zie DTU31.3 P1-1 5.6). De morfologie van de SDW constructiehoutschroef maakt hem perfect geschikt voor dit doel.

Met zijn platte kop en gedeeltelijke schroefdraad kunnen meerdere gebinten gemakkelijk aan elkaar worden gekoppeld, zonder dat de constructie tijdens de montage moet worden omgedraaid, door alle bevestigingen aan dezelfde kant te plaatsen. Extra pennen of bouten zijn hierdoor niet meer nodig.

Het gebinte verankeren op de gemetselde muur

Het gebinte en de spanten steunen volledig op de houten of gemetselde muren. "Als algemene regel geldt dat elke steun moet zijn voorzien van metalen koppelstukken", aldus DTU31.3 (P1-1 5.3)

ER verstevigde hoekijzers verzekeren deze verbinding waar het gebinte en de spanten steunen.

In sommige gevallen kan het nodig zijn te kiezen voor nog beter verstevigde hoekijzers E20.

Dit is het geval bij kapspanten, waar een grotere hoek wordt gebruikt om de plaat te ondersteunen.

Montage van een meervoudige dakhelling

Voor een drie- of vierzijdig dak wordt meestal een schilddak gemaakt. Deze montagemethode bestaat uit het monteren van halve dakspanten die de knikpunten en ruggen vormen, en deze met de dragende spant verbinden.

De ETC beugels voor het eindschild worden gebruikt om de elementen bij elkaar te houden. Afhankelijk van de gewenste toepassing kunnen verschillende soorten eindschild beugels worden aanbevolen.

En hoe zit het met de afstandhouders?

Bij het installeren van spanten, is het nodig om afstandhouders toe te voegen. De afstandhouders zorgen voor een constante tussenafstand en garanderen een tijdelijke stabiliteit van de constructie totdat de definitieve en anti-knikverstevigingen zijn aangebracht.

Deze uitrustingen zijn meestal gemaakt van hout, vastgezet met spijkers. Met geperforeerde bandijzers FP kan men makkelijk de constructie op zijn plaats houden. Zij worden geïnstalleerd met behulp van speciaal gereedschap zoals de spanner voor bandijzers type BANSTR of  type BPST, die een optimale spanning van het geheel garanderen.

Vraag hier uw gids voor industriële kapconstructie aan

U begrijpt dat de industriële kapconstructie een zekere kennis vereist als het gaat over de uitvoering. Om u bij uw projecten te helpen, zijn de UICB en de fabrikanten van industriële kapconstructie goede partners.

U kunt de gids van "Verbindingen Hout" aanvragen door het formulier in te vullen. Als u vragen heeft, zullen onze Simpson Strong-Tie experten u verderhelpen met uw vragen.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email