Drie handige tips voor je CLT (Cross Laminated Timber) werven

Hout wint opnieuw aan belang in de bouw als bouwmateriaal. Sinds de jaren negentig heeft de vooruitgang in de houttechniek geleid tot het ontstaan van een nieuw bouwsysteem in Oostenrijk en Duitsland: de CLT-bouw (Cross Laminated Timber).

CLT is een materiaal dat nieuwe architecturale mogelijkheden biedt voor grote gebouwen. CLT wordt geleverd in gebruiksklare uitgezaagde panelen waarin alle openingen (ramen, deuren, technische schachten,…) reeds aangebracht werden.  Dat zorgt voor een snelle montage op de werf, minder kosten en een beperktere werflast voor de buren. Toch brengt de CLT bouwtechniek ook een aantal structurele complexiteiten met zich mee. Eén daarvan is de keuze van de geschikte connectoren of verbinders in samenspel met het gepaste bevestigingsmateriaal.

Het materiaal dat in CLT-bouw gebruikt wordt is dan misschien wel klassiek (hoekijzers, schroeven en panelen), toch kunnen de over te brengen krachten sterk verschillen van die in andere houtbouwmethoden, zoals houtskeletbouw of houten paal- en balksysteem. Het is daarom noodzakelijk om de verbindingen tussen de verschillende elementen van zo'n CLT structuur te herzien, zodat hun efficiënte werking en de montagesnelheid gegarandeerd kan worden.

Tot op heden zijn er twee manieren om de installatietijd te verkorten: ervoor zorgen dat bevestigingsmateriaal zoals schroeven,nagels,… sneller aangebracht kan worden of de hoeveelheid bevestigingsmateriaal verminderen. 

1. Versneld aanbrengen van schroeven en nagels met behulp van een bandschroefsysteem.

Automatisering is ideaal voor situaties waarin een grote hoeveelheid bevestigingsmateriaal op een lineaire en regelmatige manier moet worden aangebracht. Een typisch geval doet zich voor wanneer twee in één vlak naast elkaar liggende CLT-vloerpanelen verbonden moeten worden. Eén methode om dat te realiseren, is het gebruik van een houten messing: dat is een soort verbindingslat, uit multiplex of OSB, die over de lengte van de naad gelegd wordt en die dan op beide panelen bevestigd wordt met de bijgeleverde schroeven.

Op een recente werf in Guyancourt in Frankrijk diende men op die manier CLT vloerpanelen aan elkaar te bevestigen met 50 schroeven per lopende meter. Als je dan op de werf schroef per schroef op je knieën moet monteren met een schroefmachine, dan wordt het hard labeur.

Daarom ontwikkelde Simpson Strong-Tie het Quik Drive systeem dat je op een schroefmachine kan monteren. Vergelijk de schroefmachine met een pistool om schroeven in te draaien dan maakt het Quik Drive systeem er een machinegeweer voor schroeven van: het Quik Drive systeem verbindt je schroefmachine met een lader van tientallen schroeven zodat je met je schroefmachine in korte tijd heel wat schroeven vanuit de lader en na elkaar kan inschroeven. Gaat het om schroeven die je in de vloer moet draaien dan gebruik je het Quik Drive systeem met verlengstuk zodat je alle schroeven al staand –en dus veel comfortabeler- kan indraaien. Het Quik Drive bandschroefsysteem is dan ook een onmisbaar stuk gereedschap op een CLT werf.

2. Afstemmen van het bevestigingsmateriaal op de verbinders om de montagepunten te verminderen

De vermindering van de montagepunten wordt bekomen door het gebruik van de juiste combinatie van bevestigingsmateriaal en verbinders. Terwijl traditioneel nagels of schroeven met een kleine diameter gebruikt worden om de hoekijzers te monteren, zijn er nu schroeven met een grote diameter die geschikt zijn voor deze verbinders.

"Vier SSH schroeven maken het mogelijk om tot 29 montagepunten te vervangen bij het bevestigen van bepaalde hoekijzers, zonder de prestaties van de assemblage te beïnvloeden. »

3. Gratis catalogus: kies de verbinder in functie van de specifieke CLT-toepassing

Er bestaan heel wat klassieke verbindingselementen voor de assemblage van CLT-panelen. Toch zijn die niet altijd geschikt voor specifieke gevallen.

"Als er een regel aanwezig is tussen het CLT-paneel en de betonplaat, is het niet raadzaam om klassieke hoekijzers te gebruiken", zegt Nicolas Honoré, ingenieur bij Simpson Strong-Tie.

Bij gebruik van een klassiek hoekijzer zou het bevestigingsmateriaal op een te korte afstand van de rand van het CLT-paneel komen te zitten, waardoor de kans groter wordt dat het CLT-paneel daar zal barsten. Nicolas Honoré gaat verder: "Om dit te voorkomen is het noodzakelijk om het juiste hoekijzer te kiezen en het nagelplan aan te passen zodat alle bevestigingsmiddelen, nodig voor de krachtoverbrenging, aanwezig zijn. Een mooi voorbeeld is het verstevigd hoekijzer ABR255SO, dat in feite een variant is van het verstevigd hoekijzer ABR255, waarbij de vleugel die op het CLT-paneel bevestigd wordt bijna dubbel zo lang is. Hierdoor ben je zeker dat schroeven en nagels ver genoeg verwijderd blijven van de rand van de CLT-panelen.

Om je te ondersteunen bij je CLT projecten heeft Simpson Strong-Tie in de loop der jaren een specifiek gamma producten ontwikkeld om te beantwoorden aan de noden van CLT paneelbouwsystemen. Vandaag biedt het merk een catalogus aan die gewijd is aan dit gamma, opgesteld in samenwerking met andere CLT-fabrikanten. Via het formulier kan je deze catalogus voor CLT oplossingen digitaal ontvangen.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email